1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Värna och utveckla kulturskolan i Ronneby

Det har väl knappast undgått någon, om hur de flesta kommunerna i Sverige brottas med att få ekonomin eller budgetarna att gå ihop.
Magnus Pettersson, Socialdemokraterna i Ronneby.
Foto: Mattias Mattisson

Att ägna sig åt att beskylla nuvarande regering eller andra borgerliga partier för deras budget för ett år sedan hjälper knappast. Vi kan ha många synpunkter men utmaningarna är här och nu.

Ronneby kommuns budget för kommande år är inget undantag, det är politiska prioriteringar och politiska värderingar som gäller.

Efter vårens ekonomirapport så kunde vi konstatera att åtgärder behövs för att klara 2019 års budget. Inför den budget som i höst ska presenteras så kommer vi socialdemokrater att prioritera utifrån våra värderingar som ska vara tydliga.

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Det som den senaste tiden varit föremål för debatt är kulturskolan. Det är oftast lättast att prioritera bort det som inte är lagstyrt, kulturskolan är just sådan verksamhet som inte är lagstyrd. Ska vi då prioritera bort den i konkurrens med annan lagstyrd verksamhet?

Det finns andra verksamheter som inte heller åvilar en kommun, men som vi värderar som viktiga för en kommuns utveckling till en bra plats att leva och verka i. Jag vill påstå att kulturskolan är en sådan verksamhet som påverkar en kommuns utveckling till att vilja leva och verka i.

Utbildningsnämnden beslutade att delar av kulturskolan skulle vara kvar, musikdelen eller musikskolan om man så vill. De andra delarna så som dans, drama, bild och scenkonst prioriteras bort. Har dessa områden någon betydelse för vår kommun? Mitt svar är ja. Just dessa områden stärker våra barn och ungdomar och inte minst stärks kvalitén i skolan. Demokratin och respekten för demokrati utvecklas och tränas av just möjligheten till att uttrycka sig och att få ta del av ett rikt kulturliv.

Jag reflekterar över att utbildningsnämnden gör en värdering av vad som är viktigast då förslaget om att musikdelen skall finnas kvar. Jag vill inte göra den värderingen. Alla delar är lika viktiga, det går inte att göra denna värdering vill jag påstå. Dans, drama, bild och scenkonst är idag en del av vår förskola och skola. De pedagoger som idag arbetar inom kulturskolan gör ett fantastiskt arbete och är ett stort stöd för den ordinarie personalen inom förskolan och skolan. Det finns specifika projekt som skulle försvinna, som tex att möta nya elever. Särskolan och särgymnasiet skulle i högsta grad påverkas negativt. Att ta bort denna del skulle sänka kvalitén i vår skola.

Jag tror att vi tillsammans kan utveckla verksamheten till att vara effektivare och samtidigt göra det möjligt så att flera barn och ungdomar kan ta del av hela kulturskolan. Idag saknas det både bild och musiklärare i våra skolor. Jag skulle vilja integrera kulturskolan i våra skolor ännu mer än vad som sker idag. Jag tror att det kan få fler barn och ungdomar att ta del av kulturskolans möjligheter.

Vi socialdemokrater i Ronneby vill slå vakt om hela kulturskolan, den är viktig för oss kommuninvånare, men framför allt för alla våra barn och ungdomar.

Magnus Pettersson

Socialdemokratiskt oppositionsråd

Ronneby

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Ronneby

Fler tjejer vill bli flygtekniker

Drygt hälften av de intagna till Flygtekniska är tjejer

Ronneby

Ny singel från Ronnebyartist

Jobbar på platta.