GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: ”Vem kan man lita på i Ronnebypolitiken?”

Vem i hela världen kan man lita på? I Ronneby har vi diskuterat två stora projekt, "Framtidens skolor" och renovering och ombyggnad av äldreboendet i Johannishus (Ålycke).
Publicerad 30 januari 2019 • Uppdaterad 30 januari 2019
Detta är en opinionstext i . Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ronneby FullmŠktige pŒ bild Magnus Pettersson socialdemokraterna
Ronneby FullmŠktige pŒ bild Magnus Pettersson socialdemokraterna
Foto: Mattias Mattisson

Frågorna har utretts av olika projektgrupper och parlamentariskt sammansatta arbetsgrupper. Efter mycket utredande och diskussioner har man kommit fram till att det är dags att besluta om frågorna.

När det gäller "Framtidens skolor" beslutade ett helt enigt fullmäktige att gå vidare med det förslag som arbetsgrupper och nämnd föreslog. Då synpunkter från bland annat föräldrarådet, att i Saxemara ville man ha kvar årskurserna 4-6 i Saxemaraskolan, ändrade sig Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Detta skulle innebära att eleverna i Saxemara går miste att få gå i någon av de nya skolorna med alla de förutsättningar det ger som t.ex. NO-salar, Hemkunskapssal och en större möjlighet till språkval eftersom det är lättare att erbjuda lärare fulla tjänster i en större skola. Dessutom måste kommunen se till att lösa platser i förskolan då kön till Saxemara är lång. Det kan innebära nybygge och investering på ca. 50 milj.

När det gäller Ålycke har det diskuterats under hela förra mandatperioden. Sune Håkansson (dåvarande ordförande i äldrenämnden) förhalade beslutet om renoveringen genom att föreslå olika alternativ som skulle utredas alltifrån nybygge till olika renoveringar.

När det var uppe som en fråga i fullmäktige var både Roger Fredriksson (M) ( ordf. kommunstyrelsen ) och Anders Lund (M) ( nuvarande ordförande i äldrenämnden ) uppe i talarstolen och sa att det är klart att Ålycke ska renoveras. Vilket var ett bra beslut både för de anställda och för Johannishus som samhälle.

Nu har Moderaterna, Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ändrat sig och sätter stopp för Ålycke. Ålycke är det enda äldreboendet i den östra kommundelen. Man kan fundera över hur Centern resonerar, då de hela tiden säger att Centern värnar landsbygden.

Det var deras argument om Saxemara, men tydligen inte Johannishus. Det ska också nämnas i sammanhanget att Ronneby inte har någon kö till äldreboende, men då kommunen tagit beslut om att införa LOV i särskilt boende och en privat aktör ska bygga i Ronneby, känner sig nog Moderaterna, Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna sig tvingad att dra ner på kommunens boende, så att de privata aktörerna har större möjlighet att hyra ut sina lägenheter.

För de boende blir hyran högre i dessa lägenheter än i de nyrenoverade lägenheterna på Ålycke. Argument som Roger Fredriksson fört fram är att när man bygger nytt, bygger man så att man kan ha färre anställda. Det innebär ju att i Ronneby ska man inte renovera något äldreboende utan antingen bygger kommunen nytt eller lämnar man över till den s.k. marknaden.

Tror man då att marknaden satsar ute på landsbygden. Det är inte utan man kommer att tänka på Hoola Bandoolas stora hit " Vem i hela världen kan man lita på?"

Magnus Pettersson, oppositionsråd, socialdemokrat

Jan Eric Wildros, kommunstyrelsen, socialdemokrat