Vi behöver inte de fossila bränslena

Lars Almström ,
Bilden är från en biogasmack i Olofström. Insändarskribenten efterlyser en politik som stoppar CO2-utsläppen.FOTO: PÄR TRULSSON
Bilden är från en biogasmack i Olofström. Insändarskribenten efterlyser en politik som stoppar CO2-utsläppen.FOTO: PÄR TRULSSON

Nu ska skattebetalarna skänka E.On 3,5 miljoner kronor för en biogasmack i Karlskrona. Märkligt vilka företag staten delar ut pengar till de värsta förstörarna! E.On äger 12 kolkraftverk i Europa. Kolkraftverk, som förstör klimatet allra mest.

Klimatförändringen kommer att höja haven med 6-9 meter, ifall vi inte både lyckas stänga alla kolkraftverk och avsluta all förbränning av fossila bränslen. Som ett första steg.

Varför ska E.On få skattepengar för att bygga en biogasmack? Vad kommer havshöjningen att kosta oss? Ingen vet, men E.On vet en sak: Det får kosta ER vad det vill, men VI tänker fortsätta att tjäna pengar på att förstöra klimatet.

Just nu har vi en värmebölja i Sverige. För många är det nästan för varmt. 30 grader… Gamla måste tänka på att dricka mer än de har lust till. Men i Indien har de upp till 50 grader. Vad bryr sig E.On om det?

Kring Medelhavet blir det omöjligt att bo redan detta århundrade, ifall vi inte stoppar klimatförändringen. Där bor nu över 400 miljoner människor. Vart ska de ta vägen? Med Sahara i söder som en het mur kommer de att tvingas norrut.

Blir det våra barnbarns lott att försöka ta hand om hundratals miljoner flyktingar? Äh, sådana trista tankar! Bara för att E.On vill tjäna lite pengar. Fast det tristaste är att allt detta sker helt i onödan. Vi behöver inte de fossila bränslena. Det finns faktiskt alternativ idag. Det som saknas är politisk vilja att ställa om. Och ändå skulle det inte vara särskilt svårt.

Vi kan minska konsumtionen av alla bränslen genom att höja priset på dem, år efter år. Men blir inte detta för dyrt? tänker du. Inte alls! Höj bara priset på bränslen och ge medborgarna en kompensation för det.

Lägg en stigande CO2-avgift på alla bränslen. Placera statens hela intäkt från den i en fond. Töm fonden varje månad och betala ut hela beloppet, i lika stora delar, till varje vuxen medborgare. Staten får inte behålla ett öre.

Var och en av oss kommer snart att få minst en tusenlapp mer i månaden skattefritt, samtidigt som priserna på bränslen stiger. Den som envisas med att konsumera mycket bränslen förlorar. De som är mest ansvariga för den globala uppvärmningen, måste alltså betala. Det är rättvist! Men de som ställer om vinner.

De största vinnarna blir alla barn och barnbarn. Avgiften kan starta lågt, men den måste stiga år efter år. Så får både näringsliv och allmänhet tid att ställa om. Staten måste garantera att koldioxidavgiften kommer att stiga, utan uppehåll. Alla inser då att det är bäst att minska sin användning av bränslen. Det är just denna insikt som krävs, ifall vi ska stoppa koldioxidutsläppen.

Detta är en politik för alla partier. Marknadsbaserad. Stoppar CO2-utsläppen. Höjer inte skatterna. Tillväxten ökar. Arbetslösheten minskar. Var och en kan bestämma själv hur utdelningen används: till en elcykel, tilläggsisolering eller vätgasbil?

Stigande avgift med full utdelning är helt enkelt klok politik.