Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vi ska bli bättre på att motverka homofobi

Svar till: Fredrik Thomasson (SD), Margaretha Lennarthsson (SD), Bente Eklund (SD), Sydöstran 23 juni.
Publicerad 13 juli 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den studie om Ibn Rushd som professor Erik Amnå genomfört åt Folkbildningsrådet initierades mycket riktigt av en våg av kritik. Det var ett initiativ som Ibn Rushd välkomnade eftersom det redan innan stod klart att kritiken hade såväl sakliga som osakliga inslag.

Studien visar som sagt att Ibn Rushd har en del att jobba med. Den visar också att vi fyller en viktig funktion i samhället och att vår folkbildning behövs. Uppdraget som Erik Amnå fick av Folkbildningsrådet var att ”studera studieförbundets verksamhet i förhållande till statsbidragets ändamål och Folkbildningsrådets demokrativillkor”. Slutsatsen är att vi uppfyller dessa villkor.

Annons

De utpekade bristerna tar vi på största allvar. I vår åtgärdsplan beskriver vi, bland mycket annat, hur vi ska bli bättre på att motverka antisemitism och homofobi. Värt att notera är dock att vi inte spridit dessa oacceptabla åsikter – vad studien visar är att vi lyft och utmanat dem för lite.

Ingen av de inbjudningar som Ibn Rushd fått kritik för har heller gällt föreläsares uttalanden på plats vid våra arrangemang. I stället har det handlat om uttalanden i helt andra sammanhang som ofta legat långt tillbaka i tiden. I vissa fall har missbedömningar gjorts, i andra fall har researchrutiner fallerat. Men att det skulle ha handlat om medvetna val med en dold agenda stämmer helt enkelt inte. Ibn Rushd har ingen agenda än den som finns nedtecknad i våra styrdokument och som beskriver hur vi vill uppnå ett demokratiskt, jämlikt och inkluderande samhälle.

Till skillnad från vad Fredrik Thomasson, Margaretha Lennarthsson och Bente Eklund påstår har Ibn Rushd heller ingen koppling till Muslimska brödraskapet. Detta är också vad Erik Amnå kommer fram till i sin analys. Att individer i en organisation inspireras av idéer i en rörelse är inte samma sak som att det skulle finnas ett organisatoriskt band.

Övriga påståenden i SD:s insändare ser vi som för långsökta för att över huvud taget bemöta. Att studien kritiserats av de nämnda debattörerna förvånar oss inte – de har också sin agenda, liksom SD har sin och vi har vår.

Vi vet vad vi står för och det är ett samhälle där demokratin inkluderar alla.

Malin Novén

Distriktschef Ibn Rushd Södra

Annons
Annons
Annons
Annons