Projektet startade i augusti förra året och hittills har 120 personer fått möjlighet att delta. Målet är att locka arbetssökande till att utbilda sig inom vården, ett område som står inför ett sort rekryteringsbehov.
Maria Aasen och Helen Fröberg är vårdlärare på Vägga vuxenutbildning och har engagerats i projektet för att motivera och informera de arbetssökande.
Inom projektet erbjuds man en praktikplats på cirka åtta veckor, vilket ger möjlighet att känna efter om yrket passar och om man kan tänka sig att läsa vidare.
- Känner man att man vill praktisera skall det gå snabbt, säger Maria Aasen. Det tar i regel bara några dagar innan vi har skaffat en plats. Kommunen har verkligen ställt upp där.
Det inte får ta för lång tid mellan steg och handling. Den snabba rekryteringen av praktikplatser och faktumet att vårdutbildningen, som därefter erbjuds på
Väggas vuxenutbildning, startar kontinuerligt med sju veckors mellanrum innebär att fler nappar på idén och vågar ta steget.
- Vi får ofta höra att man kan tänka sig att arbeta inom vården men vill inte gå utbildningen, säger Maria Aasen. Rädsla att inte klara av studierna gör att man tvekar. Men alla är i samma sits.
Man skall vilja och vara närvarande, då klarar man det. Då får man all den hjälp man behöver.
Det är många fördelar med att lägga en praktik innan studierna påbörjas.
- Jag hade inte hoppat på utbildningen om det inte hade varit praktik först, säger Rose-Marie Yxell. Jag skulle absolut inte läsa detta. Jag ville inte, men fick påtryckningar. Jag slutade min praktik på fredagen och på måndagen satt jag i skolbänken
Tillsammans med Stefan Pålsson är hon är en av de första i projektet som nu läser till undersköterska och de har redan märkt av projektets positiva sidoeffekter.
- Man får in en fot under praktiken och jag har mycket extrajobb vid sidan av mina studier, säger Stefan Pålsson. De allra flesta i klassen har även fått sommarjobb.
Maria Aasen och Helen Fröberg är sjuksköterskor i botten och pedagoger. Därmed kan de svara på frågor som har både med utbildning och yrke att göra.
Christer Kihlström, chef för arbetsförmedlingen Väst, är initiativtagaren till projektet och mycket nöjd med resultaten:
- Det är hemligheten, att de arbetssökande får information av folk som vet vad de pratar om. Det är långt ifrån alla samtal på arbetsförmedlingen som leder till ett så här bra resultat, om man får vara lite självkritisk.
Även Olofström och Sölvesborg skall dra igång samma projekt och Maria Aasen och Helen Fröberg kommer att vara ansvariga ambassadörer även där.
- Nu har vi lärt oss en metod vi kan använda om det blir efterfrågan på andra områden där det behövs speciell kompetens, säger Christer Kihlström. Det gäller att få människor att våga satsa på sig själva.
Vårdlärarna Helen Fröberg och Maria Aasen (överst) motiverade Rose-Marie Yxell och Stefan Pålsson att söka vårdutbildningen. Till jul är de två eleverna färdiga undersköterskor.
Foto: Gunnel Persson