unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Arrangemang som läser mellan raderna

Temat för årets Berättarkraft är Mellan raderna. Under festivalen blir det bland annat författarbesök, teater och visor.
Patrik Svensson som fick Augustpriset för boken Ålevangeliet är en av författarna som besöker Karlshamn under Berättarkraft.
Patrik Svensson som fick Augustpriset för boken Ålevangeliet är en av författarna som besöker Karlshamn under Berättarkraft.
Foto: Johan Nilsson/TT

När litteratur- och berättarfestivalen Berättarkraft nu arrangeras för sjunde gången deltar Olofström, Karlshamn och Karlskrona. Den pågår mellan den 2 och 8 mars men tjuvstartas med bokmässan den 29 februari. Temat för festivalen är Mellan raderna. Det som händer när vi läser och berörs.

– Det är just det här att försöka fånga något författaren skriver men inte skriver ut. Vi tolkar texter när vi läser. Det svårgreppbara och mystiska när vi läser, säger Pernilla Ekvall Liljeqvist, kultursamordnare i Karlshamn.

Temat kan innefatta såväl mysterium som magin i en vacker text. Syftet med temat är just att det ska inspirera men samtidigt inte vara svårtolkat för aktörerna.

Programmet ser ungefär ut som tidigare år men innehåller färre programpunkter denna gång. Några av årets stor programpunkter är två författarbesök.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Vi hade tur och lyckades boka in Patrik Svensson innan han fick Augustpriset för sin bok Ålevangeliet. Vi är jätteglada, säger Pernilla Ekvall Liljeqvist.

Han fick priset förra året för sin faktabok som handlar om ålar men även om människor och hans förhållande till sin pappa. Han kommer till Lokstallarna den 2 mars.

Författaren Lena Andersson kommer till Karlshamn.
Författaren Lena Andersson kommer till Karlshamn.
Foto: Dan Hansson/Svd/TT

Ytterligare en Augustprisvinnare gästar Lokstallarna den 4 mars. Då kommer Lena Andersson och berättar om sin senaste bok ”Sveas son”. Tidigare har hon bland annat skrivit ”Egenmäktigt förfarande” och ”Utan personligt ansvar”. Hennes senaste bok handlar om Sverige från början av 1900-talet och fram till 80-, och 90-talet och om uppbyggnaden av folkhemmet.

Teatersmedjan håller i en annorlunda programpunkt den 3 mars. Den ska göra en så kallad reading och läsa texter ur Henning Mankells Lögnhalsarna.

– Det är inte skådespel men mer aktiv läsning, berättar Ekvall Liljeqvist.

Festivalen avslutas sedan med ”Nasse hittar en stol” den 7 mars. Det är en bilderboksteater där barnen träffar björnen Nasse från Sven Nordqvists böcker. Teatern är för barn mellan tre och fem år. Medverkar gör Kevin Benn.

Fakta

Urval ur programmet

29 februari
• Blekinge bokmässa: En mässa med 55 utställare som arrangeras i Lokstallarna. Barn- och ungdomsförfattaren Per Nilsson inviger den. Mässan gästas även av Guldbaggevinnaren Saga Becker och Ann-Christine Ruuth vars berättelse skildras i boken Min pappa Ann-Christine, författaren Monika Fagerholm samt Mimmi Karlsson-Bernfalk, chefredaktör på BLT, och Anders Nilsson, chefredaktör på Sydöstran.
2 mars
• Film, berättelser och skrivglädje - utställning: Karlshamns femteklassare har arbetat med film och skrivande och en del av resultatet visas i Citygallerian.
• Ålevangeliet - Patrik Svensson: Augustprisvinnaren bakom boken Ålevangeliet gästar Lokstallarna.
3 mars
• Berättelser från Mörrumsbygden: Läs och lyssna på berättelser från äldre bandupptagningar och nedteckningar från förr i trakten runt Mörrum. Det kan du göra på Stålagården.
• Reading med Teatersmedjan: Teatersmedjan läser texter ur Henning Mankells Lögnhalsarna. Läsningen görs på Stadsbiblioteket.
4 mars
• Lena Andersson - Om Sveas son och alla vi andra...: Författarkväll med Augustprisvinnaren Lena Andersson om hennes senaste bok. Kvällen arrangeras i Lokstallarna.
5 mars
• Från Eddan till Bellman - Leif C Thuresson: Ett visprogram där utrymmet mellan årtalen fylls med berättande och sång som anknyter till respektive århundrade. Bakom programmet står Leif C Thuresson som gästar Stenbacka bibliotek.
7 mars
• Nasse hittar en stol - Kevin Benn: En bilderboksteater där barnen möter björnen Nasse från Sven Nordqvists böcker. Medverkar gör Kevin Benn som kommer till Lokstallarna.