GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Barnen på Möllebackens förskola flyttar efter giftlarmet

Barnen och personalen på Möllebackens förskola där man hittade gifter i marken i veckan flyttar nu ut från lokalerna.
De ska i stället placeras på fyra andra förskolor i kommunen.
Karlshamn • Publicerad 24 september 2020
Möllebackens förskola i Karlshamn kan ha gift i marken.
Möllebackens förskola i Karlshamn kan ha gift i marken.Foto: Johan Hultgren

Det var i måndags som Karlshamn kommun gick ut med att man har hittat förhöjda nivåer av de giftiga ämnena bly, kvicksilver, barium och PAH i marken på Möllebackens förskolas utegård.

Utegården spärrades då av och barnen fick i stället leka på andra platser i närområdet när det var dags för uteaktiviteter. Det giftdrabbade området ska nu saneras och under tiden ska barnen och personalen på förskolan delas upp på fyra andra förskolor i kommunen. Detta eftersom kommunen inte har lyckats hitta en lämplig ersättningslokal som uppfyller kraven på brandsäkerhet, ventilation, funktionalitet och säker mathantering.

– Ett intensivt arbete har pågått med att hitta ersättningslokaler som är lämpliga och godkända och det finns tyvärr ingen lokal dit man kan flytta förskolan i sin helhet, säger Torsten Berg, verksamhetschef för kommunens förskolor.

Barnen och personalen ska nu delas upp mellan förskolorna Regnbågen och Gullbergslyckan i Karlshamn samt Rosendal i Asarum. Dessutom kommer Trädgårdens förskola i centrala Karlshamn att återöppnas. Från och med måndag ska barnen och personalen placeras på de nya förskolorna.

– Barnen kommer att delas in i grupper, bland annat med utgångspunkt att syskon ska finnas i samma grupp så att vårdnadshavare inte ska behöva åka till flera förskolor och att alla barn ska kunna känna sig trygga med att ha kompisar och minst en känd pedagog med sig till den nya förskolan, säger Torsten Berg.

Vårdnadshavarna har under dagen fått veta vilken förskola deras barn hamnat på.

Hur länge omplaceringen kommer pågår är oklart. Det beror på resultaten av saneringen av marken, luftmätningen av inomhusluften i förskolan samt vad den medicinska bedömningen av hälsoriskerna visar, enligt Torsten Berg.

– Vi får nog i nuläget ändå beräkna att den nya organisationen med tillfälliga placeringar på andra förskolor kommer att pågå året ut, säger Torsten Berg.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.