1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Brandstation kan byggas på kyrkogård

Bygget av en ny brandstation var tänkt att ske på återvinningscentralen i Tubbaryd. Efter en överenskommelse med kyrkan har man nu hittat en bättre placering.
Foto: Thomas Johansson/TT

Sydöstran har tidigare berättat om planerna på att bygga en ny brandstation på den plats där återvinningscentralen i Tubbaryd finns i dag. Från kommunens sida har dock också tittat sig om efter andra mer strategiska placeringar.

Man har bland annat fört diskussioner om den mark som kyrkan har i skogspartiet intill anläggningen i Tubbaryd. Området är planlagt som kyrkogård, men det kan bli ändring på det.

Efter kommunens förfrågan har kyrkorådet föreslagit kyrkofullmäktige att fatta beslut om att sälja marken till kommunen. I överenskommelsen ingår också att kyrkan kompenseras med mark öster om det aktuella området.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Stadsarkitekten Emina Kovacic berättar att man fick ett bra bemötande när man la fram ärendet för kyrkorådet.

– Vi förklarade att det här är en viktig samhällsfunktion. Vi fick ett bra samtal och började diskutera markbyte.

Efter att kyrkofullmäktige tagit beslutet i augusti kan kommunen köra igång med en detaljplanering av området. Faller alla bitar på plats kan det bli en ny brandstation på marken som var tänkt att hysa framtida gravplatser.

Om inte planerna går i lås finns marken vid återvinningscentralen i reserv. Emina Kovacic konstaterar dock att det nya läget är mer strategiskt.

– Räddningstjänsten får en snabbare väg ut i och med att det ligger i direkt anslutning till vägen.