unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Butiken rustar för årets höjdpunkt

Om det här med att julskylta vore en tävling, skulle det nog ändå vara så att Karl-Oskar & Kristina tveklöst tog hem förstapriset. Hundratals personer brukar vänta utanför på avtäckningen på skyltsöndagen.
– Vi är galna när det gäller detta, säger butiksägaren Madlén Trasthe.
Madlén Trasthe, Anna Bergstedt, och Moa Jonsson jobbar för fullt hela november för att få allt klart till avtäckningen klockan 15 på skyltsöndagen.
Madlén Trasthe, Anna Bergstedt, och Moa Jonsson jobbar för fullt hela november för att få allt klart till avtäckningen klockan 15 på skyltsöndagen.
Foto: Malin Håkansson

– Vi tycker ju detta är fruktansvärt roligt och vi tycker att vi är rätt duktiga på det, säger Anna Bergstedt som tillsammans med butiksägaren Madlén Trasthe och Moa Jonsson jobbar för högtryck för att få allt klart.

De har till och med jämförts med NK:s berömda julskyltning i fönstren på Hamngatan i Stockholm.

– Det sprider sig. Förra året var det minst ett par hundra personer som väntade vid avtäckningen, berättar Madlén Trasthe.

Julskyltningen har varit årets höjdpunkt på Karl-Oskar och Kristina i nio år, men det var först för fem år sedan de började arbeta i hemlighet och ha avtäckning på skyltsöndagen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Vi ville ha en riktigt gammaldags skyltning, säger Madlén Trasthe. Förr åkte man till stan som en grej på skyltsöndagen och det har försvunnit så mycket. Det tycker vi är synd. Och så blev det en mycket roligare grej när vi satte för fönstren.

Första åren hade de kikhål så man ändå kunde titta in vad som pågick i skylten, men inte längre.

– Det var massor av nyfikna som gick och tittade, säger Anna Bergstedt.

10 bilder
Madlén Trasthe lägger sista handen vid en av granarna.
Moa Jonsson målar hemliga små figurer som ska finnas lite överallt i de åtta skyltfönstren.
Skyltfönstren täcktes i mitten av november.
Det lilla utrymmet på övervåningen rymmer mängder av tyger, slingor, och annat spännande.
Mycket guld och glitter ska det vara.
En herre som väntar på att bli påklädd.
Glimrande ljus överallt utlovas.
enlarge

De bygger, syr, målar och limpistolen går på högvarv när Mera kommer på besök flera veckor före första advent. I det lilla utrymmet ovanför butiken ryms mängder av julkulor, glitter, slingor, skyltdockor, paket, häftiga tyger, stålvajrar och träkulor som sedan ska knytas ihop till årets tema.

Anna Bergstedt har rotat igenom sina föräldrars släktgård, en riktig skattgömma.

– Till temat Utvandrarna hittade vi hur mycket som helst vi kunde använda där.

Varje år väljer de ett tema. Förutom Utvandrarna blev det till exempel förra året Amerikansk jul med tomtens verkstad med en släde tillverkad av papper och tyger. Då skulle det vara ett överdåd i julkänsla med lampor och glitter.

– Entrén var helt galen, allt var rött och glimmade, säger Anna Bergstedt och skrattar.

Vad det blir i år är fortfarande topphemligt.

– Men vi kanske kan säga ”Det var en gång” som en liten ledtråd, säger Anna Bergstedt och de andra nickar.

I mitten av november täcktes skyltfönstren med långa draperier så att de kan börja ställa skyltningen till rätta.

– Och i år höll vi faktiskt stängt för kunder för första gången den 19 och 20 november för att kunna bära in allt utan att någon ser, säger Moa Jonsson.

Redan nu börjar de tänka på vad de kan göra nästa år. I september har de sedan en första planeringskväll, och hela november är det byggande på allvar som gäller.

– Vi är galna när det gäller detta, säger Madlén Trasthe. Vi brinner verkligen för julen, kanske överdrivet mycket. Men vi vill att man ska kunna titta på vår julskyltning flera gånger och hitta nya saker hela tiden.

Mitt i allt kommer elektrikern. En antik gatlykta som ska användas behöver ny sladd. Anna Bergstedt vill ha en fladdrande lampa i så att det ljuset ska se levande ut.

Nya idéer kommer ständigt.

– Vi fick en ny idé idag på morgonen så det var ju bara att åka och handla, säger Madlén Trasthe.

Det är likadant för Anna Bergstedt.

– Man vaknar mitt i natten och tänker ”Arne Weise!”, säger hon och skrattar. Det blir bara värre och värre varje år. Eller bättre och bättre kanske man ska säga.