GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De ska ge dig hjälp i föräldraskapet

Rollen som förälder är inte alltid så självklar. För att minska risken att barn hamnar snett i livet drar nu en ny grupp för föräldrar igång.
Johan Elofsson, familjebehandlare, Therése Bergstrand Bolinder, familjebehandlare, Carin Johansson, familjebehandlare, Marika Olofsson Ivarsson, specialpedagog, Anna Ax, logoped,  Adriana Jörnestål, familjebehandlare och Jenny Andersson, projektledare, kommer att jobba med föräldrastödet ABC.
Johan Elofsson, familjebehandlare, Therése Bergstrand Bolinder, familjebehandlare, Carin Johansson, familjebehandlare, Marika Olofsson Ivarsson, specialpedagog, Anna Ax, logoped, Adriana Jörnestål, familjebehandlare och Jenny Andersson, projektledare, kommer att jobba med föräldrastödet ABC.
Foto: Johan Hultgren

ABC – Alla barn i centrum. Så kalls det föräldrastödsprogram som ligger till grund för en ny satsning i Karlshamn med målet att minska utanförskap, förebygga missbruk och kriminalitet. Eller helt enkelt skapa ett mer harmoniskt familjeliv.

– Detta är en satsning som vi är jätteglada över att kunna göra, det är öppenvården tillsammans med den strategiska elevhälsan och mig själv som kommer att jobba med detta framöver, säger Jenny Andersson, folkhälsostrateg och projektledare.

– Det vi kommer att fokusera på är främjande och förebyggande insatser för föräldrar.

Hon säger att man har ett övergripande mål för att skapa ett långsiktigt föräldrastöd där man ska kunna följa familjerna och deras barn från småbarnsåren upp till 18-årsdagen.

Satsningen på ABC sker i form av en gruppverksamhet som alla föräldrar i kommunen ska erbjudas att delta i. Inledningsvis sker det genom träffar på fyra orter, Karlshamn, Asarum, Mörrum och Svängsta. Träffarna sker under fyra kvällar, var och en med ett eget tema. Den här gången ligger fokus på familjer med barn i åldrarna 3-12.

Under träffarna kommer föräldrarna och gruppledarna bland annat att prata om att välja sina strider och undvika tjat, hur man kan förebygga konflikter med barnen och hur man kan tillämpa ett lugnt föräldraskap.

– Jag ser många fördelar med att träffas och diskutera i grupp. Föräldrar som känner att de har ett problem inser att de inte är ensamma om det, säger Adriana Jörnestål, familjebehandlare.

Åtta personer i kommunen ska utbildas i ABC och kommer att fungera som gruppledare. Efter att den första pilotomgången är avklarad är tanken att ABC-gruppsamtalen ska erbjudas ett antal gånger per år. Man ska även kunna göra riktade samtal mot till exempel olika åldersgrupper om särskilda problem identifieras.

– Jag tycker det är jättebra att vi har fått möjligheten att starta de här grupperna nu. Jag har efterlyst det i många år och ser det som ett viktigt redskap för att förebygga många problem längre fram. Nu har vi äntligen möjlighet till det, säger Adriana Jörnestål.

ABC som föräldrastödsprogram är förhållandevis nytt, men de studier som har gjorts visar att det ger bra bra effekter och att föräldrar upplever en långsiktig förbättring.

Den första träffen sker den 23/4 och det finns fortfarande platser kvar för den som vill anmäla sig.

HÄR finns det mer info om ABC!