1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stockholmare ska lockas till Karlshamn

Om Karlshamn ska växa och nå nya höjer måste alla hjälpa till. Nu kraftsamlar ett större antal företag tillsammans för att nå målet: 50 000 invånare och landets bästa ”livsklimat”.
Gillar Karlshamn går in i ett nytt skede. Jens Listerö, Länsförsäkringar Blekinge, Maria Öhnell, Handelsbanken, Jesper Carlsson, Fordstore Carltne, Roger Johansson, Sparbanken Karlshamn, Mathias Wijk, Karlshamns kommun, Anna Deutgen, Gilla Karlshamn, Mikael Persson, Rabadang, Jonke Höglund, Sparbanken, Kerstin Nensén, Netport, Marcus Thengius, Circom och Per-Anders Johansson, Cimon-gruppen.
Foto: Johan Hultgren

Med positivitet och framåtanda kan man komma långt, det har varit Gilla Karlshamns utgångspunkt sedan starten för sex år sedan.

Mycket har hänt sedan dess, bland annat har kommunen fasat ut sig själva ur projektet vad det gäller finansieringen. Man är dock kvar som samarbetspartner. Samtidigt har målen blivit tydligare och så även arbetsmetoderna, som bland annat går ut på att dela goda nyheter, lyfta fram framgångsrika exempel från Karlshamn och matcha arbetssökande med företag.

Under tisdagen träffade Sydöstran flera representanter från Karlshamns näringsliv, som alla ser stora möjligheter för Karlshamn med omnejd.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Alla delar de kommunens mål om att bli 50 000 invånare, främst eftersom det saknas arbetskraft i dag, en brist som bara riskerar att öka.

– Med rätt kompetens hade vi kunnat växa ännu mer och i snabbare takt, konstaterar Jens Listerö, vd på Länsförsäkringar Blekinge.

I dag består Gilla Karlshamn av 110 företag som alla bidrar ekonomiskt till projektet. De fungerar också som ambassadörer för Karlshamn och bidrar till att sprida ordet om vad orten har att erbjuda.

quote
Det är viktigt att vi visar upp en positiv bild som är underbyggd med fakta.

En gemensam nämnare mellan alla i rummet är att de ser en positiv anda som ett viktigt redskap för att nå framgång.

– Det är viktigt att vi visar upp en positiv bild som är underbyggd med fakta. Ute i verkligheten möter vi många som inte delar den negativa bild som ibland får mycket utrymme på sociala media. Vi måste bara bli bättre på att visa upp allt det som är bra, säger Mikael Svensson från Rabadang.

Överlag ser han och de andra i projektet Karlshamn som en mycket bra plats att både bo och verka i. Närheten till naturen och lättillgänglig service lyfts ofta fram som fördelar med att bo i Karlshamn jämfört med till exempel Stockholm.

Med dagens kommunikationsteknik finns det inte heller några praktiska problem med att ha ett huvudkontor på en mindre ort.

Under året kommer projektledaren Anna Deutgen och resten av Gilla Karlshamn att lägga extra mycket krafter på att locka personer med ursprung i Karlshamn att flytta hem igen.

– Vi kommer även att höra oss för vilka kompetenser som våra medlemmar söker och se till att matcha det med de som hör av sig och är intresserade av att flytta till Karlshamn.

Jens Listerö säger att det är viktigt att kommunen lyckas ro i hamn några stora satsningar och lyfter fram Sternö Sjöstad som ett exempel. Fler bostäder, inte minst nära kusten, ser han som en magnet för att locka nya invånare, inte minst från storstadsregionerna där det finns en tendens mot att fler företag flyttar hela eller delar av verksamheten till mindre orter där omkostnaderna är lägre.

Inom Gilla Karlshamn finns flera företag som konkurrerar om samma kunder, men i projektet strävar de åt samma håll.

– Växer Karlshamn så växer ju vi. Därför är vi intresserade av att vara med. Vi är ju några konkurrenter här. Jag tycker om att ta kunder från Maria Öhnell på Handelsbanken och från Roger Johansson på Sparbanken. Men, det finns ett men. Den där kakan vi slåss om har vi ett gemensamt intresse av att den ska växa och bli större med fler boende i Karlshamn och där samarbetar vi mer än gärna, säger Jens Listerö.

Nu vill man se konkreta resultat av samarbetet. Något slutdatum för Gilla Karlshamn ser man inte, men projektet löper på sjok om tre år.

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Ronneby

Street race lockade 100-tal fordon

När polisen kom till platsen var majoriteten borta.

Karlshamn

10 år sedan branden på Eriksberg

”Idag har vi glädjen att vattna av annan anledning”.