Delseger i kampen mot spritsmuggling?
Men det var alltså öl och sprit som fanns i lasten, inte knark. Polisen kunde ta hand om 1100 liter dansk öl av märket Harboe, samt tolv liter sprit.
De fyra männen, mellan 21-25 år, greps och förhördes. En av dem uppgav att alkoholen var hans och att han hade köpt partiet i Malmö.
Enligt polisens mening skulle ölen och spriten knappast användas för eget bruk. Troligare är att varorna var ämnade för vidare försäljning uppåt landet.
Samtliga fyra män släpptes efter förhören. De är nu misstänkta för brott mot alkohollagen.
Tillslaget är det andra på kort tid som polisen gjort mot personer som varit inblandade i att ta in stora mängder sprit och öl till Sverige. Sedan priset på vissa alkoholdrycker sänkts i Danmark, för att klara konkurrensen med de låga priserna i Tyskland, har den illegala sprittrafiken till Sverige ökat.
Men för både tullare och polis har det hittills varit svårt att stoppa alla dem som tar in stora mängder alkoholdrycker från Tyskland och Danmark. Enligt lagen räcker förklaringen att alkoholen ska användas vid fest, bröllop, dop eller en liknande tillställning för att den lagligen ska kunna införas i landet. Detta eftersom alkoholen då anses vara för eget bruk.
Vare sig polisen eller tullen har resurser att kontrollera sanningshalten i uppgifterna om i vilket sammanhang alkoholdryckerna ska användas, så därför får i princip alla spritlaster passera.
Tullen i Helsingborg har dock sedan en tid tillbaka börjat väga misstänkta ekipage som passerar från Danmark. På så vis har man kunnat stoppa en del alkoholleveranser, eftersom de fullastade bilarna och minibussarna varit för tungt lastade.
Om en åklagare nu lyckas döma de fyra misstänkta männen från Medelpad, kan det vara ett trendbrott i kampen mot illegal införsel av alkoholdrycker till Sverige.
Visserligen har en person, en handlare från Ånge, åtalats för alkoholbrott i samband med införsel av stora mängder sprit. Men handlaren erkände själv att hans första uppgifter om att spriten var ämnad för en fest var påhittade. Allt skulle säljas i Sundsvall och Ånge.