unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Det ska du tänka på när du köper ny bil

Nytt eller begagnat? Bensin eller diesel? Vad innebär den nya fordonsskatten?
Här reder vi ut de frågetecken som uppstår inför ett nytt bilköp.
Mikael Knutsson Wahlgren vägleder dig inför ditt nästa bilköp.
Mikael Knutsson Wahlgren vägleder dig inför ditt nästa bilköp.
Foto: Elin Möllervärn

Många frågor kan uppstå vid ett nytt bilköpt och det är inte helt enkelt att välja rätt. Mera har träffat bilförsäljaren Mikael Knutsson Wahlgren på Ahlberg bil, som hjälper dig navigera rätt i asfaltsdjungeln.

Vad ska man tänka på vid ett nytt bilköp?

– Det är viktigt att utgå från dina behov och vad det är för typ av bil du behöver. Vänd dig till en seriös bilhandlare som utgår från dina behov och kan rekommendera ett bra val.

– Att få rätt hjälp är viktigt och att hitta rätt bil direkt. Du ska inte behöva byta bil efter något år, för att du inte köpt rätt bil från början, säger Mikael Knutsson Wahlgren.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Det pågår stora debatter kring val av bränsle.
Det pågår stora debatter kring val av bränsle.
Foto: Elin Möllervärn

Bensin eller diesel?

– Det är en stor debatt kring vilket bränsle man bör välja när man köper en ny bil och det är en vanlig fråga bland kunderna. Det beror helt enkelt på hur mycket man kör och vad man tycker om att köra, säger Mikael och fortsätter:

– Om man går tillbaka några år i tiden har det varit mest populärt att köra diesel. Men nu går det mer mot bensin, och det är delvis på grund av de debatter som pågår i media just nu.

Den 1 juli 2018 trädde den nya fordonsskatten in vilket orsakade en stor ryckighet på bilmarknaden 2018. Många passade på att köpa större bilar under första halvåret och efterfrågan på snålare bilar ökade under andra halvåret.

– Lagen är baserad på koldioxidutsläpp vilket innebär att bilar med höga utsläpp numera får högre skatt de första tre åren, berättar Mikael.

Den nya fordonsskatten är inget som oroar Mikael.
Den nya fordonsskatten är inget som oroar Mikael.
Foto: Elin Möllervärn

Väljer fler att köpa begagnat på grund av fordonsskatten?

– Nej, höjningen har inte påverkat ny-bilförsäljningen. Skattelagen blir i totalen inte så anmärkningsvärd som många kan tro. Något som däremot är anmärkningsvärt är att hybrid och laddhybrid blivit allt mer attraktivt på marknaden, skattefri och miljövänlig.

Många tillverkare marknadsför nu sina olika hybridbilar som elbilar eller ”självladdande” elbilar. Nyare hybrider eller laddhybrider lagrar energi på ett effektivt sätt och sänker förbrukningen. Moderna laddhybrider klarar drygt fem mil på el, vilket räcker för många pendlare, men kräver också samma typ av laddmöjlighet som en elbil.

Vad bör man tänka på innan man köper en elbil?

– Framförallt pendlingsavståndet, räckvidden och laddningsmöjligheter hemma.

– Intresset för miljöbilar ökar och det kan bli en stor utmaning för samhället i framtiden om alla ska kunna ladda sin bil hemma. Då kommer det bli problem med strömmen, men en elbil är ett bra alternativ om möjligheterna finns, berättar Mikael Knutsson Wahlgren.