Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Eleverna lussade – larmet gick

Österslättsskolans lussande musikelever har rört publik till tårar. I dag sjöng de för räddningstjänstens hjältar. Efter slutsignalen gick larmet.
Karlshamn • Publicerad 13 december 2017 • Uppdaterad 14 december 2017

I bilar kom de åkandes till brandstationen i Karlshamn. De stiger ur och rättar till sina lucadräkter. Några pratar andra fnissar.

Det är årskurs nio eleverna från Österslättsskolans musikklasser som ska gå luciatåg. Det femte i ordningen. Under måndagen besökte de Flottans män.

Kajsa Karlsson.
Kajsa Karlsson.Foto: Gunnel Persson
Annons

– De var jättegulliga. De gungade med när vi sjöng, säger Liv Nilsson.

– Ja, och fler av dem grät, säger Olivia Olsson.

Utanför brandstationen står utryckningsfordonen redo. I hallen sitter ett 25-tal brandmän och brandkvinnor. Ljuset släcks och luciatåget äntrar scenen. Först går Lucia, Kajsa Carlsson.

Vad gör ni om det börjar brinna i Kajsas hår?

– Här är vi väl förberedda. Vi slänger över en larmjacka eller en brandfilt för att kväva elden, säger brandkvinnan, Hanna Permerup.

Foto: Gunnel Persson

Musiklärarna har arbetet hårt med sången. Vid besöket hos Hantverksföreningen fick det höra att det var det finast luciatåget de sett på många år.

– Vi har gjort luciaturnéer under många år, det är en fin tradition, säger musiklärare Jens U Nilsson.

Foto: Gunnel Persson
Foto: Gunnel Persson
Foto: Gunnel Persson
Österslättskolans elever i årskurs nio lussade för räddningstjänsten i Karlshamn.När det var över gick larmet
Österslättskolans elever i årskurs nio lussade för räddningstjänsten i Karlshamn.När det var över gick larmetFoto: Gunnel Persson

– Efterfrågan är stor sedan Lions lade ner sitt luciafirande. Vi har tyvärr fått tacka nej till många, säger René Saulesco.

Hallen fylls av ”En stjärna lyser så klar” och en stund senare är det dags att ta farväl. Det råder en uppsluppen och fin stämning. Då går larmet...

Brandmännen springer bort till sina utryckningskläder, med vana hoppar de i dem och sekunderna senare har det dragit i väg.

Larmet inkom klockan 11.14.
Larmet inkom klockan 11.14.Foto: Gunnel Persson

– Det var ett sjukdomslarm.

Gunnel PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons