GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En dialog om rädslan att lämnas utanför

KARLSHAMN · Ytlighet och påklistrade masker. Ett skydd för att inte sticka ut, för att inte riskera att bli utfryst.
Det är ämnet för Teatersmedjan när de sätter upp två pjäser under påsken - "Kom lite närmare" och Happy Hour".
Karlshamn • Publicerad 14 april 2003

En dryg vecka kvar till premiären och förberedelserna inför minifestivalen Dialog pågår för fullt.

- Pjäserna är möjligen en smula ovanliga och det ska därför bli spännande att se hur publiken reagerar, säger Lotta Copcutt, som är regiansvarig för pjäsen "Kom lite närmare".

Det som bryter mot tidigare, mer traditionella uppsättningar som Teatersmedjan gjort är att dialogen ställs i centrum i de två nya pjäserna.

Båda handlar om människors rädsla för att lämnas ensamma, för att inte få ingå i gemenskapen.

Rollfigurerna i "Kom lite närmare" är unga elever i en helt vanlig skolklass i högstadiet, medan personligheterna som tecknas i "Happy Hour" hunnit in i medelåldern. Men problematiken är densamma oavsett ålder - rädslan att inte passa in.

- Det rör sig om ett antal samtal, dialoger, mellan de olika rollfigurerna. Det är huvudstommen i de båda pjäserna, säger Lotta Copcutt.

"Kom lite närmare", utspelar sig på ett badhus. En högstadieklass är där för att bada och under lektionen inleds ett flertal samtal mellan eleverna, samtal som blottar ungdomarnas rädslor.

I den andra pjäsen " Happy Hour", regisserad av Maria Almqvist, handlar det om människor som nått medelåldern och som sitter fast i sina många gånger spelade och påklistrade roller.

- I vår pjäs är det totalt 15 olika dialoger som kommer att framföras mellan olika personer. säger Lotta Copcutt som tände till när hon såg den ursprungliga uppsättningen av "kom lite närmare" under ett teaterbesök i Jönköping för något år sedan.

- Vi har använt samma manus av Birgit Hageby, men ändrat scenografin. Rollfigurerna hos oss är yngre och då funkar inte pjäsen i krogmiljö, som den ursprungligen skrivits för. Men när det gäller texterna har vi inte ändrat på något.

Både "Kom lite närmare" och "Happy Hour" är pjäser som är sprungna ur ett ung-projekt som bland annat resulterade i Bredänglar, en pjäs som sattes upp av Teatersmedjan och som gjorde succé i både Karlshamn och på andra plaster i landet för två år sedan.

Projektet syftade till att låta fem professionella regissörer skriva fem ungdomspjäser.

Minifestivalen Dialog görs i samarbete med både elever från Väggaskolans estetiska samt med Högskolan. Scenografin i de båda pjäserna har byggts upp av två Väggaelever. Högskolan hjälper till med olika specialeffekter.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.