unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

En folkfest full av hinder

Är du sugen på att springa en stadshinderbana till folkets jubel ska du bege dig till Karlshamn den 10 augusti. Då är det nämligen premiär för det nya loppet Run OCR.
Den 10 augusti arrangeras Run OCR i Karlshamn.
Den 10 augusti arrangeras Run OCR i Karlshamn.
Foto: Gunnel Persson

Run OCR är ett hinderbanelopp och OCR står för obstacle course racing som innebär hinderbanelöpning. Den här typen av lopp arrangeras på flera ställen i landet men inte i Blekinge. De flesta är inte heller särskilt publikvänliga då de ofta arrangeras i skogen. Men när Run OCR arrangeras i Karlshamn den 10 augusti ska det bli en folkfest. För att lyckas med det har arrangörerna skapat en bana som går från torget, förbi Möllebacken och strandpromenaden, rundar Väggabadet och går tillbaka till torget via idrottsplatsen, Väggaskolan och Rosengården.

Själva banan påminner om en militär hinderbana, har 25 hinder och är fem kilometer lång. Flest hinder finns vid torget, där starten går, och på baksidan av Väggabadet.

– Vi valde att göra ett stadslopp eftersom det är en roligare grej. Vi vill lyfta sporten, säger Anders Olsson som arrangerar loppet tillsammans med Jens Ahlhage.

De har själva sysslat med hinderbanelöpning under lång tid och dragit i gång en OCR-förening i Karlshamn.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Vi skulle träffas och träna ihop och då tänkte vi att vi kunde starta en förening. Intresset har växt och i dag är vi 160 stycken och kan inte bli fler, berättar Anders Olsson.

Dessutom bygger kommunen en fast hinderbana vid Lingonbacken. Eftersom kommunen satsar på föreningen och intresset är stort valde de därför att arrangera ett lopp. Föreningens medlemmar har även lyckats bra både nationellt och internationellt.

– Vi har fyra, fem stycken som tillhör eliten i Sverige och vi har fyra med topp tio-placeringar på VM med en fjärdeplats som bäst, säger Anders.

Anders och Jens har fått positiv respons på loppet men tycker att det har varit svårt att nå ut. Många vet inte ens vad OCR eller ett hinderbanelopp är. Därför är målet första året att göra ett bra arrangemang som blir en folkfest och får publiken att vilja tävla nästa år.

Fakta

Om loppet

Run OCR: Ett hinderbanelopp med 25 hinder på fem kilometer.
Sträcka: Från torget, ut till Väggabadet och tillbaka.
Klasser: Det finns flera olika tävlingsklasser, bland annat elit, double, team och run for fun.
Elit: För män som springer milen på under 45 minuter och kvinnor på under 50 minuter.
Double: För de som vill springa 10 kilometer, alltså två varv.
Teamklassen: Lag om tre personer tävlar tillsammans. Lagmedlemmarnas tider läggs ihop och de får hjälpa varandra att klara hindren.
Run for fun: En motionsklass som du deltar i för att det är kul. Du kan genomföra loppet tillsammans med andra. Här finns det inget krav om att klara hindren för att fortsätta.