Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Eva bytte bana vid 57

Det är aldrig för sent för ett karriärbyte. Det visar Eva Celion Berg från Karlshamn som 57 år gammal bestämde sig för att sluta som säljare för att i stället börja studera till undersköterska.
Nu har hon fått fast anställning på ett korttidsboende.
– Jag trivs fantastiskt bra, säger hon.
I dag arbetar Eva Celion Berg på korttidsboendet Nya Kompassen i Mörrum. På bild syns hon med Ingrid Engström, 87, som då var på väg att flytta hem till Svängsta igen.
I dag arbetar Eva Celion Berg på korttidsboendet Nya Kompassen i Mörrum. På bild syns hon med Ingrid Engström, 87, som då var på väg att flytta hem till Svängsta igen.
Foto: Mattias Mattisson

Eva Celion Bergs nya arbetsplats finns på Persgården i Mörrum. Hon är anställd på Nya Kompassen som är ett korttidsboende för personer som behöver mellanlanda.

– Här är en väldig blandning av människor, säger hon och förklarar att det till exempel kan handla om personer som är färdigbehandlade på sjukhuset, men inte tillräckligt pigga för att klara sig själva hemma än.

Att få vara på just ett korttidsboende med hög omsättning av dem som bor där är något som passar Eva Celion Berg bra, liksom yrket i sig.

– Det är ingen tvekan om att jag har gjort rätt val. Som det känns nu trivs jag fantastiskt bra.

Eva Celion Berg ångrar inte att hon slutade som annonssäljare och utbildade sig till undersköterska.
Eva Celion Berg ångrar inte att hon slutade som annonssäljare och utbildade sig till undersköterska.
Foto: Mattias Mattisson

Valet att utbilda sig till undersköterska gjorde Eva sent i livet, även om hon som yngre funderade på att läsa till sjuksköterska. Men 22 år gammal blev hon gravid med sitt första barn och fick sedan ytterligare tre.

– Jag ville plugga vidare, men det blev inget av det. Det var andra tider då. Vi hade inte råd.

När Kappahl öppnade i Flaggenhuset i Karlshamn 1983 fick Eva jobb i klädbutiken och det blev så att hon stannade kvar där i 16 år – tills det dök upp en ny möjlighet.

Ett stort logistikcenter i Stillerydshamnen var på gång och då behövdes det duktiga logistiker. När en tvåårig kvalificerad yrkesutbildning i transportinformatik startade i Svängsta sökte Eva Celion Berg, och kom in.

– Vi fick läsa logistik, matte, data och IT. Tyvärr så skapades det sedan inte så många jobb i Stilleryd, men tack vare det jag lärt mig fick jag en anställning på Telenors kundtjänst i Karlskrona.

"Det är ingen tvekan om att jag har gjort rätt val."

Hon arbetade sedan på flera callcenter-företag innan hon började som annonssäljare hos Sydöstran och Blekinge Läns Tidning 2008.

– Första åren som annonssäljare var jätteroliga, tills lågkonjunkturen drabbade oss och det knappt gick att sälja några annonser längre. Annonsmarknaden hämtade sig heller aldrig riktigt efter det.

När det efter några år gjordes en omorganisation tog Eva Celion Berg beslutet att säga upp sig.

– Jag fick tipset att satsa på vården och hittade undersköterskeutbildningen på Vuxenutbildningen i Karlshamns kommun, som jag kom in på utan några problem.

Bekymret var i stället hur hon skulle klara sig ekonomiskt.

– Jag fick ju inte ta studielån. Jag var 57 år och då får man varken bidrag eller lån. Men tack vare att min arbetsgivare betalade full lön i sex månader och var anslutna till Trygghetsrådet så löste det sig.

Förutom att hon kunde spara pengar fick hon också studielön från Trygghetsrådet i tio månader. Utbildningen varade i ungefär ett och ett halvt år.

Eva Celion Berg.
Eva Celion Berg.
Foto: Mattias Mattisson

I april i fjol tog Eva examen, som äldst i klassen. Då hade hon redan lyckats få en fast anställning i resurs- och bemanningsenheten, vilket ledde till en tjänst på Nya Kompassen.

– Annars är man inte särskilt intressant på arbetsmarknaden nu för tiden. Det upptäckte jag redan efter att jag fyllt 45.

Något som hon har märkt när hon nu kommit till nya arbetsplatser är att många tror att hon har lång erfarenhet inom vården på grund av sin ålder.

– Men jag är ju precis lika oerfaren som en 20-åring som precis har läst färdigt.

Däremot lär hon hinna skaffa sig erfarenhet innan det är dags att gå i pension. Trots att hon är nyligen 60 år fyllda räknar hon med att behöva jobba i cirka sju år till.

– Jag har fyra barn och har arbetat halvtid i nästan halva mitt yrkesliv. För att kunna få en vettig pension behöver jag arbeta tills jag är 67, och det ska jag nog orka bara jag kan hålla mig frisk.

Därför ser Eva till att träna regelbundet, vilket hon menar även behövs för att kunna klara av arbetsuppgifterna.

– Det är ett tungt jobb med tunga lyft och förflyttningar. Förutom att vara stark behöver man också vara smidig, så jag måste hålla mig i fysiskt bra form.

Eva Celion Berg tillsammans med Ingrid Engström.
Eva Celion Berg tillsammans med Ingrid Engström.
Foto: Mattias Mattisson

Karriärbytet har även lett till att hon bestämde sig för att flytta från sin bostad i Prästslätten till en lägenhet i det nybyggda huset på Rådhusgatan i Karlshamn.

– Det är ett av de bättre besluten jag har tagit i mitt liv. Eftersom jag har träffat många som blivit fångar i sitt hem på grund av avsaknad av hiss och besvärliga trappor. Om det skulle hända mig något så har jag nu nära till affärer och kan gå och handla själv även om jag behöver rollator. Risken är mindre att jag behöver ligga folk till last eller måste ha hemtjänst.

"Eftersom jag inte är rädd för att testa nya saker fanns det inte på kartan att säga nej."

Eva tycker också att hon har förändrats i sitt sätt.

– Jag är egentligen lite kaxig som person och har mycket skinn på näsan, men det har varit nyttigt för mig att jobba med detta. Det har fått mig att tagga ner och bli mer ödmjuk och empatisk.

Eva Celion Bergs karriärbyte intresserar även andra. Den 3 juli finns hon på plats under Almedalsveckan.

– Två dagar efter att du och jag hörts ringde de från Trygghetsrådet och frågade om jag skulle kunna tänka mig att åka till Almedalen och delta i Trygghetsrådets paneldebatt som handlar om tjänstemän som byter karriär. Eftersom jag inte är rädd för att testa nya saker fanns det inte på kartan att säga nej.

Läs mer från ”När livet förändras”:

Läs mer