Exklusiva tomater är skördade
Att kliva in i det gigantiska glasbygget i Elleholm innebär att lämna den envist kvardröjande vintersäsongen bakom sig. Rader av gröna plantor tornar upp sig och en varm fuktig, närmast tropisk luft slår emot en.
Och nu är den första skörden bärgad, något som ger bra klirr i kassan för odlarna.
- Grossisten ger 375 kronor kilot, berättar Britt Jämstorp.
Men så är det ju också säsongens första svenskodlade tomater som är på väg ut till butiken. Resan för de röda godsakerna bär norrut, närmare bestämt till Stockholm där de ska säljas i varuhuset Fältöversten som ligger i stans exklusivare kvarter på Östermalm.
Enligt Britt Jämstorp kommer dock priset ut mot kund troligtvis inte att bli så högt som grossistpriset, utan det handlar mer om att väcka uppmärksamhet för de första svenskodlade tomaterna.
Årets första tomater är dock värda sitt pris. Det menar i alla fall Britt Jämstorp.
- De första är verkligen jättegoda, intygar hon.
Bland de 67 000 gröna tomatplantorna är det inte mycket som påminner om att det ännu bara är mars månad. Det finns till och med humlor som surrar omkring mellan plantorna. Att de finns där har dock en praktisk förklaring.
- Humlorna sätts in för att polinnera. Vi köper in dem från Belgien, berättar Britt Jämstorp.
Paret Jämstorp har varit i tomatoldlarbranschen i 16 år, men nu börjar de så smått fundera på att hitta någon som vill ta över den 25 500 kvadratmeter stora anläggningen. Britt Jämstorp berättar att framtiden ser god ut för den som vill odla tomater och att det finns utrymme för en utökad produktion i landet.
- Till och med på sommaren importeras så mycket som 20 procent av alla tomater.
Innan Sydöstrans reportageteam gör sig redo för att lämna den grönskande oasen i Elleholm får vi ett experttips med oss.
- Lägg inte tomaterna i kylskåpet. De blir mycket godare om de får ligga framme, hälsar Britt Jämstorp.