GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Giftiga ämnen upptäckta vid förskola – område avspärrat

Giftiga ämnen har upptäckts i marken vid Möllebackens förskola i Karlshamn. Barnen har därför hållits borta från förskolans utomhusområde under måndagen och kommunen letar nu efter andra lokaler för förskolan.
Karlshamn • Publicerad 21 september 2020
Foto: Terje Pedersen

Detaljplanen för Möllebacken ska göras om och kommunen har därför tagit rutinmässiga prover i området. Proverna visar nu att det finns förhöjda nivåer av de giftiga ämnena bly, barium, kvicksilver och Polycykliska aromatiska kolväten, PAH på förskolans mark.

Gräs- och grusområdena runt förskolan spärrades därför av under måndagen och barnen fick inte leka där. Uteaktiviteter hölls i stället på andra platser i närområdet.

Det avspärrade området ska nu saneras så fort som möjligt. Kommunen letar dessutom efter andra lokaler där förskolan kan vara under saneringsarbetet.

– Förskolan kommer även fortsättningsvis att hålla barnen borta från förskolans gräsytor och vidta försiktighetsåtgärder fram till dess att alternativa lokaler har hittats, säger Torsten Berg, chef för förskoleverksamheten i Karlshamns kommun.

En inomhusmätning av förskolans luft ska också göras.

– I nuläget vet vi inte mer och det är viktigt att inte spekulera. Vi inväntar konsultens slutrapport liksom Arbets- och miljömedicins expertbedömning om eventuella hälsorisker, säger Torsten Berg.

Information till berörda vårdnadshavare har gått ut under dagen.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.