GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Här är finalisterna

Under torsdagen tävlade ett gäng unga forskare på Kreativum.
Sex gymnasieelever får nu åka till Stockholm och gör upp i finalen.
Karlshamn • Publicerad 2 mars 2018 • Uppdaterad 2 mars 2018
Finalisterna ska tävla på Tekniska museet i Stockholm om tre veckor.
Finalisterna ska tävla på Tekniska museet i Stockholm om tre veckor.
Foto: JOAKIM LENELL

Varje år arrangeras en regional final för unga forskare på Kreativum. Det är en tävling för elever som gjort ett arbete inom naturvetenskap, matematik eller teknik.

2017 års vinnare är:

• Palmoljeindustrin – Alicea Spjälkeby.

• Drömmen om det ekologiska lantbruket – Maud Stauche.

• Arsenik i ris – Minna Dahlberg.

• Kroppsliga effekter vid konsumtion av torkade fikon dränkta i olivolja – Ahlam Hassoun.

• Att skapa mattegenier – hur man lär ut matematik på bästa sätt baserat på vetenskap– Ellen Andersson och Emma Hedsten.

Elevernas projekt går vidare till riksfinalen i Stockholm som hålls den 20 till 23 mars på Tekniska museet. Totalt ställs 55 finalistprojekt ut.

Ytterligare två priser delades ut.

Vinnare av det bästa vattenprojektet gick till Benjamin Sturek och hans arbete, Sanering av gifter i vår miljö. Publikens pris fick Oliver Eriksson, Teo Carlelycke och Dante Jacobsson ta emot för deras skolarbete, Framtagning av det ultimata betet.

Gunnel PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.