unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Kommunalrådets förhoppningar på år 2020

Ett bättre företagsklimat, bättre skolresultat och en bra lösning för Blekinge tekniska högskola. Det är några av kommunalrådets förhoppningar för Karlshamn under år 2020.
Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) har flera förhoppningar för år 2020.
Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) har flera förhoppningar för år 2020.
Foto: Gunnel Persson

När vi går in i ett nytt decennium lämnar vi en rad händelser bakom oss. Kommunalråd Per-Ola Mattssons (S) största politiska minne från decenniet som gick var Nordstream-affären. Det var motstridigheter mellan partierna och stor mediabevakning.

– Så mycket media har vi aldrig haft. Vi hade holländsk, dansk och amerikansk media här, säger han.

Under decenniet togs det dessutom beslut om fiber till alla permanentboende. 2021 har alla permanentboende erbjudits att ansluta sig till fiber för strax under 20 000 kronor.

– Det var också ett stort tydligt steg. En viktig framtidsfråga under förra decenniet, säger han.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Att regeringen tog beslut om Sydostlänken var också en stor händelse.

Nu blickar han framåt och har ett antal förhoppningar för år 2020. Bland annat på samarbetet med Svenskt näringsliv i form av utbildningar som ska bidra till ett bättre företagsklimat i kommunen.

– Jag har stora förhoppningar på att vi ska hitta gemensamma nycklar till hur företagsklimatet i Karlshamn ska upplevs bättre än i dag, säger Per-Ola Mattsson.

Karlshamns kommun förbättrade sig i Svenskt näringslivs senaste rankning.

– Men vi sjönk i den samlade rankningen för att andra kommuner blev bättre än oss. Även om alla är superbra måste någon komma sist.

Nu ska de jobba på att höja sin rankning.

– Vi använder mätningen för att förbättra oss.

quote
Jag har stora förhoppningar på att vi ska hitta gemensamma nycklar till hur företagsklimatet i Karlshamn ska upplevas bättre än i dag.

En annan förhoppning han har är att skolresultaten ska fortsätta åt rätt håll.

Per-Ola Mattsson hoppas också att de ska kunna hålla bostadsbyggandet på en vettig nivå. Privata entreprenörer är i gång med att bygga hyresrätter och mark ska göras tillgänglig för villor.

Han hoppas även på en bra lösning för Blekinge tekniska högskola när det gäller var utbildningarna ska förläggas.

– Vi har en bra dialog om vad som är bra i Karlshamn, vad som är bra i Karlskrona och vad som är bra för länet. Vi har konstaterat att inte göra något med BTH inte är bra. Det gäller att hitta en optimering och lägga rätt utbildning på rätt plats.

Per-Ola Mattsson ser dessutom fram emot Skåneportens arbete med området i Duveryd som de precis har fattat beslut om. Det blir inte byggstart år 2020 men detaljplansarbetet drar i gång.

Jannebergsområdet som gränsar till Duveryd tycker han också är spännande. De närmaste åren ska en plan göras för vad som ska hända där i framtiden.

– Jag ser fram emot diskussioner med invånarna om vad vi ska ha där och vad de efterfrågar. Jag hoppas på ett stort engagemang och framför allt att unga vågar vara med och påverka.