unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Konditori Christins bästa julkakor

Redan när Therese Björklund tog över Konditori Christin tillsammans med sin mamma Gudrun för fem år sedan, introducerade hon mycket raw fika.
Här delar hon och hennes medarbetare med sig av några av sina bästa julkakor.
Fredrik Larsson är den glade bagaren på konditori Christin.
Fredrik Larsson är den glade bagaren på konditori Christin.
Foto: Bo Åkesson

När Mera hälsar på i slutet av november går redan förberedelserna inför första advent på högtryck.

– Nu fyller vi frysarna, säger Therese Björklund. Det är då vi börjar med alla julkakor på riktigt, men också semlorna. De är jättepopulära.

Först är det lätt att tro att man hört fel. Semlor till första advent?

– Ja vissa blir irriterade men de allra flesta blir glada för vi säljer ett hundratal just den dagen säger hon och ler stort.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

6 bilder
Konditorn Lisa Linghäll väljer från gång till gång vad hon stoppar i sina biscotti.
Pepparkarkor vart än ögat når.
Fredrik Larsson är bagaren som tycker att man ska låta degen vila.
Saffransdrömmar.
Malva Grekula utbildar sig till konditor. Här binder hon fina band kring kolorna Lisa Linghäll har kokat ihop.
enlarge

Av julbaket är det absolut klenäter och mandelmusslor som säljer bäst.

– Det är kanske sånt man inte riktigt bakar själv, spekulerar hon.

Rawfood har hon själv alltid varit intresserad av, och när hon testade sålde de slut med en gång.

– Vi provar nytt med jämna mellanrum och det säljer jättemycket, säger Therese Björklund. Jag vill att alla ska kunna äta någonting när man kommer hit och fikar.

Det gör att de också är noga med att skriva ut alla ingredienser. Även om hon helst inte vill dela med sig av exakta recept på rawfoodkakorna så får vi allt du behöver för att baka dammsugare med pepparkakssmak, och en hel del bra tips.

– Vill man prova att baka mer hälsosamt kan man byta ut ingredienser i sådant som inte ska bakas. Smör kan bli kokosolja, och istället för socker kan man använda yaconpulver eller yaconsirap.

Yacon är ett naturligt sötningsmedel som även är bra för diabetiker då det enligt Therese Björklund inte höjer blodsockret på samma sätt som vanligt socker.

Och vill man inte ha rawfood finns det ändå bra tips som konditori Christins proffs delar med sig av.

– Man kan också försöka byta några ingredienser till ekologiskt och byta dåliga kalorier mot bra kalorier. Och att använda riktigt svenskt smör i det man bakar. Det gör stor skillnad för smaken, säger Therese Björklund.

Bagaren Fredrik Larssons bästa tips för vetedegar är att ge degen lite mer uppmärksamhet.

– De flesta knådar för lite, säger han. Man kan ha lite kallare vätska och sedan hellre knåda upp degen till 28 grader, där är den perfekt. Och försök att låta degen vila ordentligt emellan bearbetningarna.

Konditori Christin bjuder på följande recept: