Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Legendariskt rockband till Blekinge

Förra året fyllde det legendariska bandet 40 år. Då gjorde de sin tusende spelning på Sweden Rock. Nu i sommar spelar Wilmer X hemma hos Sven Melander i Svängsta.
Janne Lindén, Nisse Hellberg och Jalle Lorensson skapade riktig feststämning när de firade sin tusende spelning tillsammans med publiken på Sweden Rock. I sommar blir det alltså Svängsta som får sin beskärda del av de skånska bluesrockarna.
Janne Lindén, Nisse Hellberg och Jalle Lorensson skapade riktig feststämning när de firade sin tusende spelning tillsammans med publiken på Sweden Rock. I sommar blir det alltså Svängsta som får sin beskärda del av de skånska bluesrockarna.
Foto: Mattias Mattisson

"Full rulle i Svängsta" är ortens slogan. Men i sommar lär det bli extra full rock-rulle där. Den 10 augusti gör nämligen de skånska bluesrockarna i Wilmer X en konsert vid den gamla disponentvillan.

Där bor Sven Melander med sambon Alice Åkerblom. Tillsammans med dansbandsexperten Thomas Deutgen från Mörrum ser paret till att det svänger i Svängsta med jämna mellanrum.

Förra sommaren lyckades man få till en konsert med det klassiska bandet Smokie bredvid hemmet vid Mörrumsån. Spelningen lockade cirka 2000 personer som bland annat lyssna fick lyssna till den välkända gamla hitten ”Living next door to Alice”.

–Det kom så mycket folk förra året så vi tänkte: Vad skulle vi kunna göra för att matcha Smokie? säger Thomas Deutgen under tisdagens pressträff.

Alice Åkerblom med sambon Sven Melander och Thomas Deutgen laddar inför sommarens konsert med Wilmer X.
Alice Åkerblom med sambon Sven Melander och Thomas Deutgen laddar inför sommarens konsert med Wilmer X.
Foto: Mikael Evard

Då stod det alltså klart att Melander-gänget satsar på skånsk bluesrock med gamla anor i sommar.

– Det blir väldigt mycket skön musik och ett jäkla hålligång, säger Thomas Deutgen.

– Jag tycker Wilmer X knyter samman rockens ursprung med vår egen tid, eftersom deras texter är up to date, säger Sven Melander.

Han känner bandet sångare Nisse Hellgren sedan tidigare, eftersom de båda är Malmö FF-fans.

– Nisse är fantastisk, han är så så rar och trevlig. Men när han går in på scen är det som när Stålmannen gått in i en telefonkiosk och bytt om, säger Sven Melander.

– Nisse får till ett sådant gung, jag vet inte hur det går till.

Sven Melander har själv en bakgrund som gitarrist. Han sitter vid en bild av bandet ”Lille Mats” som  han var med i tillsammans med Björn Afzelius under slutet av 1960-talet. De spelade amerikansk folkmusik så kallad Hotenanny.
Sven Melander har själv en bakgrund som gitarrist. Han sitter vid en bild av bandet ”Lille Mats” som han var med i tillsammans med Björn Afzelius under slutet av 1960-talet. De spelade amerikansk folkmusik så kallad Hotenanny.
Foto: Mikael Evard

Sydöstran har tidigare skrivit om de två andra arrangemang som sker hemma hos Sven Melander i sommar.

Det börjar den 9 juli med en ”Skånsk afton”. Då kommer alltifrån Hasse ”Kvinnaböske” Andersson till Olle Jönsson från Lasse Stefanz till Svängsta.

Den 30 juli fortsätter det med operettkväll. Då sjunger Sven Melander själv tillsammans med välkände operasångaren Rickard Söderberg samt Marianne Mörck som bland annat också medverkar i tv-serien ”Bonusfamiljen”.

Sven Melander säger så här om sommarplanerna och arrangemangen:

– Jag tycker mixen att fullständigt bländande.

Wilmer X bildades i slutet på 1970-talet och spelade på till 2005. Fem år senare gjorde de comeback med en turné.

Sedan gjorde de ett sju år långt uppehåll, men återförenades 2018. Då firade bandet både 40 års jubileum och gjorde sin tusende spelning på Sweden Rock i Sölvesborg. Wilmer X var under förra sommaren även med på Hasslöfestivalen.

Läs mer