Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lokstallarna blir Blekinges första dansscen

Nu ska Lokstallarna bli danshall. Karlshamns kommun och Regionteatern Blekinge Kronoberg inleder ett samarbete och redan i höst byggs en ny dansscen i Stora Salen.
Här byggs Blekinges första riktiga dansscen. Kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S), Therese Willstedt, vd för Regionteatern Blekinge Kronoberg, och kulturnämnden ordförande Lena Sandgren (S) var alla glada att presentera satsningen.
Här byggs Blekinges första riktiga dansscen. Kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S), Therese Willstedt, vd för Regionteatern Blekinge Kronoberg, och kulturnämnden ordförande Lena Sandgren (S) var alla glada att presentera satsningen.
Foto: Sofia Månsdotter

Planerna har legat i pipelinen i ett drygt halvår, och under torsdagen skrev Karlshamns kommun och Regionteatern Blekinge Kronoberg på en avsiktsförklaring om att Lokstallarna ska bli ett scenkonsthus med fokus på dans.

– Jag spritter av glädje över att samarbeta med politiker som vill satsa på kultur och dans, säger Therese Willstedt, vd på Regionteatern Blekinge Kronoberg.

Ända sedan hon blev vd för ett drygt år sedan har hon och Regionteatern varit på jakt efter en lösning som den här.

– Vi har ännu inte en kvalitativ dansscen i Blekinge-Kronobergsregionen, med loger, duschar och det sviktande golvet som är speciellt för dansscener. Det är egentligen inte så svårt, men det har visat sig vara svårt för kommunerna att ge sig in i detta, säger hon.

I alla fall tills de kom i kontakt med Karlshamn. Redan i början av sommaren beslutade kommunen att avsätta en halv miljon kronor för bygget av ett sviktande golv i Stora Salen i Lokstallarna. Bygget börjar efter semestrarna och ska förhoppningsvis vara klart till hösten.

– Fastighetsskötaren håller på att titta på möjligheten till loger, duschar, ljusriggningar och så vidare. Förmodligen behöver det kopplas på en lokal där vi kan husera de bitarna, säger kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S).

När scenen väl är klar räknar Regionteatern med att dra igång föreställningar så gott som direkt. Tre premiärer är redan tänkta att hållas i Lokstallarna, bland annat ”Typiskt, typiskt”, en föreställning av Camilla Ekelöf i samarbete med Dans i Blekinge och Pinamackorna. Therese Willstedt tror också att det kan bli världsnamn som dyker upp.

– Det finns ett enormt behov av bra dansscener runt om i världen, så det är inte svårt att locka hit världsartister. Vi hoppas till exempel få hit Sasha Waltz, en av Europas och världens bästa danskompanier.

Hon poängterar också att en viktig del i det nya samarbetet kommer vara att göra dansen tillgänglig för alla.

– Vi har en tanke om att öppna upp processen, att inspirera barn och unga, folk ska kunna delta i workshops, se repetitioner, det kan hållas dans för äldre och annat.

Totalt räknar kommunen med att projektet kommer kosta ”några miljoner”. Kulturnämndens ordförande, Lena Sandgren (S) menar dock att det är en satsning som ger ringar på vattnet.

– Det finns redan oerhört många teaterkrafter här i kommunen, men att få hit professionella, det ökar ju attraktionskraften för hela kommunen. Ska vi locka de företag och människor som är mest professionella, då måste man satsa.

Redan idag har Regionteatern samarbeten med flera verksamheter i Karlshamn, inte minst Teatersmedjan och Musikforum. Det vill de fortsätta med, enligt Therese Willstedt.

– Det är bra jord i Karlshamn för att det här ska bära frukt.

Kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S), Therese Willstedt, vd för Regionteatern Blekinge Kronoberg, och kulturnämnden ordförande Lena Sandgren (S).
Kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S), Therese Willstedt, vd för Regionteatern Blekinge Kronoberg, och kulturnämnden ordförande Lena Sandgren (S).
Foto: Sofia Månsdotter

Läs mer