1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Många ville hjälpa påfåglar undan hemlösheten

När Mörrums folkets hus la ut en udda efterlysning på Facebook i lördags var det många som ville hjälpa till. Nu har ett gäng färgglada påfåglar fått nya hem.
En av påfåglarna från Mörrum som nu kommer att få ett nytt hem.
Foto: Elisabeth Fridén

Berättelsen börjar med att Länsstyrelsen gjorde en kontroll vid Folkets hus i Mörrum, där man under många år haft påfåglar i parken.

Myndigheten kom fram till att de färgglada och under brunsten mycket högljudda fåglarna hade det bra i sina hägn, men däremot hittades en annan brist: Folkets hus saknade tillstånd att bedriva zoo.

– Det blev vi förvånade över att det skulle behövas, det hade förstås ingen tänkt på. Men så var det och avgiften skulle landa på över 8 000 kronor, de pengarna har vi inte, säger Elisabeth Fridén från Folkets hus i Mörrum.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

I stället bestämde man sig för att försöka hitta ett nytt hem åt djuren. Sagt och gjort. I helgen la Fridén upp ett meddelande i gruppen ”Mörrum – detta händer just nu...” med texten: ”Finns det någon som är seriöst intresserad av påfåglar? På Folkets hus i Mörrum har vi fyra honor, två hanar och fem årsungar som bortskänkes.”

– Då tog det fart på en gång! Det ringde folk som var intresserade och under onsdagen kommer det en tjej och hämtar ett par av dem.

Alla som har visat intresse har bra hand om fåglar, med större och bättre utrymme än vad Folkets hus kunde erbjuda. När BLT skrev om händelsen under tisdagen fick det ytterligare fart och nu finns det intressenter så det räcker och blir över.

– Kanske hade vi kunnat få lite betalat för dem, men jag är glad över att de får bra hem nu, säger Elisabeth Fridén.

Kommer du att sakna dem?

– Nej det kommer jag inte att göra, och grannen som bor intill saknar dem nog inte heller, hanarna låter väldigt mycket under brunsten. Men de som har tagit hand om dem tycker förstås att det är tråkigt att de försvinner.