Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mona Fälth: Mona Fälth: Granne med Sommarstaden

Det koloniområde som funnits i Karlshamn under många år låg plötsligt i vägen för nya planer och måste flyttas. Beslut fattades om att dra om järnvägen och ett helt nytt järnvägsområde med ny station planerades. Ett område passande för kolonilotter lite längre från staden etablerades.
Mona Fälth
Karlshamn • Publicerad 5 augusti 2020
Mona Fälth
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Här fanns plats för 136 kolonilotter och även utrymme för en del gemensamma ytor och byggnader.

De flesta valde att flytta sin lilla stuga till det nya området och några valde också att teckna en lott och bygga sig en ny liten stuga. Hela området fick namnet Sommarstaden.

Sommarstaden.
Sommarstaden.Foto: Mona Fälth
Annons

Detta hände under första hälften av 50-talet. Man utvecklade sin lott, fruktträd och bärbuskar planterades och man fortsatte i viss mån att odla grönsaker men med åren tog ofta intresset för blomsterodling över och många vackra trädgårdar med prunkande blomsterprakt etablerades. Grönsaksodlingen kom nu lite mer i skymundan.

Intill koloniområdet söderut fanns outnyttjad mark som kanske kunde göras något av. Kommunen beslutade i slutet av 80-talet att planera detta område. Det bestämdes att det kunde byggas små fritidshus här som kunde erbjudas den som inte var skriven i Karlshamn medan kolonilotterna i Sommarstaden endast var för Karlshamnsbor.

Själv bodde jag då sedan många år i Ryd men i Karlshamn hade jag tillbringat hela min barndom och min ungdomstid. Jag valde att teckna en tomt och bygga mig en stuga på 30 kvadratmeter.

Här fanns lite större tomter med kommunalt vatten året runt. Efter några år med arrende kunde tomterna lösas in, det blev möjligt att ansluta till kommunalt avlopp, vi kunde ha vattentoalett och samtidigt ökades möjlig byggyta från 30 till 40 och sedan även till 50 kvadratmeter. På området finns 43 tomter. En samfällighetsförening som fungerar bra och bevakar medlemmarnas intressen. Numera är jag och nio andra medlemmar åretruntboende här och övriga medlemmar använder sitt hus som fritidshus.

Fakta

Koloniträdgårdar

Koloniträdgårdar har funnits i Sverige sedan 1895. Tanken att stadsbor skulle få möjlighet att odla kom nerifrån Europa. Intresset var stort, redan 1916 fanns det koloniområden i 37 svenska städer. Bara i Stockholm fanns det närmare 6 000 kolonilotter. Särskilt i krigstid blev dessa trädgårdar en viktig försörjningskälla med odling av potatis, frukt och grönsaker.

Källa: Wikipedia

Annons
Annons
Annons
Annons