1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Helena Torstenson: Tärnö – en underbar plats

Tärnö är en av de härligaste platserna att besöka i Karlshamns skärgård.
Där finns dock både djur jag gillar att träffa och sådana jag helst slipper.
Tärnö fyr, Sveriges äldsta träfyr som ännu är i drift, byggd 1910.
Foto: Helena Torstenson

Den bästa platsen att vara på är enligt mig havet eller en ö. Jag är ute på havet alla dagar på året som det är möjligt. När det är dåligt väder tycker jag att det är mysigt att vara ute och mysa i båten med en bra bok.

En av alla härliga platser som går att besöka med båt i Karlshamns skärgård är Tärnö. Jag tycker att det finns många fördelar med den.

Här finns bra tilläggningsplatser för båtar i alla storlekar. Har du ingen egen båt kan du ta dig hit med skärgårdstrafiken. Servicen på ön är dessutom bra med allmänna toaletter, färskvatten, soptunnor och grillplatser.

Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Jag tycker att Tärnö har allt man kan önska sig av en skärgårdsö. Här finns underbar natur med många promenadslingor. Sedan några år tillbaka är slingorna väl utmärkta. Min favoritrunda som jag rekommenderar är den som går till fyren. Tärnö fyr är Sveriges äldsta träfyr som fortfarande är i drift, byggåret är 1910. Den står på berget på sydsidan och lyser med olika färger för att hjälpa både yrkestrafik och fritidsbåtar att hitta rätt när det är mörkt.

quote
Förutom den härliga naturen har Tärnö en del djurliv, både sådant jag gillar och djurliv jag gillar mindre.

Berget på sydsidan är dock inte skönt att promenera på, det har vassa kantiga stenar till skillnad från klipporna på östra sidan där du kan gå barfota och ta dig ett dopp om du inte är rädd för tång. Här finns även den berömda Fiskgökaeken som är en alldeles speciell ek.

Förutom den härliga naturen har Tärnö en del djurliv, både sådant jag gillar och djurliv jag gillar mindre. Du kommer nära fåglarna här ute och det är underbart att både lyssna och titta på dem. Tyvärr träffar du ofta på huggormar. Senaste gången jag gick en runda på Tärnö låg en unge, en så kallad äsping, mitt på stigen och förstod inte att den borde flytta sig. Som tur var såg jag den innan min hund Cesar gjorde det.

En annan sorts djur som det finns alldeles för många av enligt mig är fästingarna. Så när du har gått en runda på ön bör du kolla noga efter dessa äckliga små kryp.

Från grillplatsen och seglarbryggan på Tärnö kan du beskåda solnedgången som är fantastiskt vacker därifrån. Det är enligt mig den bästa platsen i Karlshamns skärgård att se solnedgången på.

Om du inte har besökt Tärnö rekommenderar jag att du tar dig en tur dit i sommar för att se och uppleva allt denna ö har att erbjuda.

Läs mer

Ronneby

Cykelvasans målgång i Bräkne-Hoby

”Hemmavasans” deltagare får en realistisk målgång

Lokalkorrarna

Kort om Marcus Bernhardsson

Möt en av tidningens korrar

Nyheter

I natt: Personbil i krock med älg

Ingen behövde åka med ambulansen.

Nyheter

Regionen måste spara – Blekinges busstrafik dras ner

Region Blekinge tvingas till flera neddragningar på grund av coronaviruset.

Olofström

Blåljus: Gräsområde började brinna på ö

”Rök på ön”

Karlshamn

10 år sedan branden på Eriksberg

”Idag har vi glädjen att vattna av annan anledning”.