Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tingsrätten är hotad

KARLSHAMN · Nedläggningarna av tingsrätter i landet är ett allvarligt hot mot demokratin. Det anser Västra Blekinge Nämndemannaförening.
Ordförande, Birger Wernersson, är djupt oroad över utvecklingen:
- För att behålla ett mänskligt samhälle, krävs det att medborgaren skall ha en närhet till olika samhällsinstitutioner.
Karlshamn • Publicerad 16 mars 2004

Domstolsorganisationen står inför stora förändringar. Ett förslag som Domstolsverket lagt fram innebär en halvering av landets tingsrätter. Verket skall spara 150 miljoner per år och nedskärningarna till 37 tingsrätter skall vara klar år 2010.

Det är inte mer än fyra år sedan den senaste omorganisationen genomfördes. Den innebar bland annat att tingsrätten i Sölvesborg försvann. Nu går Västra Blekinge Nämndemannaförening ut och varnar för vilka konsekvenser en nedläggning av tingsrätten i Karlshamn innebär:

Annons

- Det här är ett slag mot rättssäkerheten genom att närheten till medborgarna försvinner, säger vice ordförande Lars-Erik Johansson.

En eventuell nedläggning skulle enligt föreningen också innebära, dränering av lokal samhällsservice och kunskap, en del advokatbyråer skulle försvinna, försämrade villkor för de anställda, fler inställda mål, då personer väljer att inte inställa sig och ökade kostnader för resor:

- Det är väl samhällsekonomiskt fel att ha vittnen, åklagare och advokater åkande på vägarna.

De ska ju ha ersättning för spilltid. Dessutom oroas vi över att det kan bli svårare att rekrytera unga nämndemän, då de i högre grad måste åka längre sträckor för att fullgöra sitt uppdrag, säger ordförande Birger Wernersson.

Lars-Erik Johansson och Birger Wernersson är stolta över sitt uppdrag. Stolta och mycket bekymrade. De anser att nedläggningarna av tingsrätter, innebär att nämndemännen tappar sin lokala förankring. Vilket i sin tur kan påverka påföljden när det väl är dags att utdöma ett straff:

- Eftersom vi kanske känner till vissa omständigheter runt en människa som ska dömas, väger vi in det i straffet. Vårt arbete är att plocka in humanismen när påföljden ska avgöras, säger Lars-Erik Johansson och fortsätter:

- Ytterst är det här en demokratifråga. Centraliseringen innebär att rättsapparaten flyttas från medborgaren. Det kan aldrig vara bra.

Tingsrätten i Karlshamn har också ofta besök av skolklasser. Något som en nedläggning skulle omöjliggöra. Nämndemännen anser också att närheten till en fungerande tingsrätt innebär trygghet för alla parter:

- Den här miljön är skrämmande för många. Ett vittne kan behöva stöd av släkt eller vänner. Med ökade avstånd kanske möjligheten för dem att ställa upp bakom den som ska vittna blir mindre. Även den som står åtalad är ju redan under press när det är dags för huvudförhandling. Med längre avstånd ökar risken för att personen inte dyker upp och en inställd förhandling kostar också pengar.

Lars-Erik Johansson och Birger Wernersson befarar att sparbetinget inte stannar vid Karlshamn:

- I förlängningen kan det mycket väl bli så att det även blir en nedläggning i Karlskrona och att vi hänvisas till Växjö.

Tomas Pranell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons