unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Våldsutsatta kan få hjälp av kodord på apotek

Genom isolering under Covid-19 finns en stor risk att våldsutsattheten i nära relation ökar. Därför inleder nu kommunen ett samarbete med apoteken för att hjälpa utsatta i nöd.
Veronica Hasselberg från Apotek Ugglan, socialsekreteraren Jonna Welander och Anne Mattisson från Apoteksgruppen berättade om nytt samarbete under onsdagens pressträff.
Veronica Hasselberg från Apotek Ugglan, socialsekreteraren Jonna Welander och Anne Mattisson från Apoteksgruppen berättade om nytt samarbete under onsdagens pressträff.
Foto: Elin Möllervärn

För många kan en karantän i hemmet innebära lata dagar utan jobb, men för andra kan det innebära en farlig tillvaro. Under en isolering i hemmet tvingas våldsutsatta spendera mer tid med våldsutövaren utan att få möjlighet till stöd.

Med inspiration från Frankrike och Piteå kommun har socialtjänsten i Karlshamn därför inlett ett samarbete med apoteken för att hjälpa våldsutsatta i nära relation.

– Enligt statistik blir var femte person någon gång utsatt för våld av en närstående, berättar Jonna Welander, samordnare och socialsekreterare i Karlshamns kommun.

Tillsammans med Apoteksgruppen, Apotek Hjärtat, Apotek Ugglan och Kronans Apotek kan den utsatta nu genom kodordet Mask-19 på ett enklare sätt få hjälp i sin utsatthet.

– Genom att ange kodordet till apotekspersonalen hjälper de dig att ta kontakt med professionell hjälp, antingen via socialtjänsten eller polis, säger Jonna.

Stora affischer med information på 10 olika språk kommer hängas på väggarna i apoteken för att nå ut till så många som möjligt.

– Samarbetet har tagits emot positivt av alla apotek. Det har känts som en självklarhet för dem att hjälpa till.

Samarbetet kommer pågå fram till pandemin är över.

– Det här är vårt sätt att visa stöd till våra medborgare och att vi finns om de behöver hjälp. Så vi är jätteglada att vi fått möjligheten att hjälpa utsatta på det här sättet, säger Jonna Welander.

Läs mer