Villaträdgård – en riktig konflikthärd
Och det gäller att hålla ordning på sin tomt, annars riskerar fastighetsägaren i värsta fall ett vite på flera tusen kronor.
– Vi får nog in en 10-15 anmälningar varje år, berättar Klas Gustafsson som är byggnadsinspektör på kommunen.
Trots att det rör sig om så pass många anmälningar som kommunen får in, är det få ärenden som går så långt att det blir fråga om ett vitesföreläggande.
– Det rör sig nog om något enstaka fall som går så långt som till vite, säger Klas Gustafsson.
Okej med oklippt gräs
Ett fall som gått så långt handlades nyligen av byggnadsnämnden.
De aktuella fastighetsägarna har med hot om vite på 5 000 kronor uppmanats att klippa gräset, ta bort ogräs samt beskära buskar och träd.
Klas Gustafsson tycker inte att enbart oklippt gräs är en sådan förseelse som borde rendera i ett vite, men menar att är det en svår bedömning att säga var gränsen går för när en tomt kan sägas vara vanvårdad.
– Det kan vara om det är väldigt skräpigt på tomten. Många gånger är det en bedömningssak och det är frågan om hur det påverkar omgivningen.
Bedömningsfråga
Han nämner ett exempel på vad som kan leda till grannkonflikter. Det är om villaägarens utsikt från uteplatsen störs av grannens ostädade tomt.
Något som vägs in i bedömningen är vilken den övriga trädgårdsstandarden i området är. Med andra ord ju mindre villa-ägarna i ett område pysslar med trädgården, ju mindre behöver man pyssla själv.
Räcker oftast med brev
Enligt Klas Gustafsson behöver kommunen sällan gå så långt som att hota med vite för att fastighetsägaren ska städa upp på tomten.
Ett brev till vederbörande brukar vara det som krävs för att det ska hända någonting.