Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

333-årig milsten återbördad

KARLSKRONA · Efter många långa år i länsmuseéts deponi har nu en av Jämjös gamla milstenar hittat "hem" igen.
I lördags invigdes den en andra gång, 333 år sedan den förra, på den gamla skjutsstationen mitt i byn, sedan några år tillhåll för den mycket aktiva Östra Blekinge Hembygdsförening.
Samtidigt passade föreningens fotogrupp på att bjuda på en utställning kring socknens skolor från 1830-talet och framåt.
Karlskrona • Publicerad 15 mars 2004
Visserligen hamnade den någon kilometer för lång österut den här gången, men Arne Strandh är ändå mycket nöjd med milstenens hemkomst. Foto: Maths Olsson
Visserligen hamnade den någon kilometer för lång österut den här gången, men Arne Strandh är ändå mycket nöjd med milstenens hemkomst. Foto: Maths OlssonFoto: 

Den senaste klenoden i hembygdsföreningens samlingar, den nu återbördade milstenen, stod någon kilometer väster om gamla Jämjö kyrkby när den 1915 införlivades med Blekinge Museums samlingar.

Den är i kalksten, har ett CRS-monogram under den kungliga kronan - och bär texten "1 myl Anno 1671".

Annons

Och som museet tidigare låtit utställningar och andra skatter flytta tillbaka ut till sina ursprungsmiljöer igen lämnade den i lördags museets gömmor för en framskjuten plats i det gamla skjutsstationshuset.

Fast det var fullt schå att få den på plats till invigningen; närmare 200 kilo som den väger.

- Vi var fyra starka karlar som fick lyfta in den via balkongen, avslöjar föreningens ordförande Arne Strandh för Sydöstran.

Under viss pompa och ståt och inför en hel del av föreningens närmare 1 000 medlemmar, och en och annan annan intresserad, invigdes den av museichefen Tullan Gunér, och skålades in i cider.

Men vad besökarna också kunde få sig till själslig livs var ännu en utställning av föreningens livaktiga fotogrupp; den här gången på temat "Skolor i Jämjö socken", med material och ett hundratal bilder från 1830-talet och fram till våra dagar.

En av initiativtagarna är Ingvar Gustavsson, som bl a kunde berätta att undervisningsmaterialet för 170 år sedan, då tillhandahållet av svenska kyrkan, beskrev kontinenten Afrika som "ett okänt land".

Bilderna väckte stort intresse och synbart gillande och detaljstuderande i lördags och fotogruppen avslöjade att den redan planerar för nya utställningar på nya teman.

Gruppen, som drar sina strån till stacken helt ideellt och knyter sina nya kontakter på just utställningarna, förfogar över tiotusentals bilder och negativ och har tidigare haft temautställningar om bl a järnvägen i byn och om "gåramålare", liksom specialutställningar om Ragnar Jändel och om fotoentusiasten Oscar Månsson.

Skolbildsutställningen finns till allmän beskådan på skjutsstationen de närmaste lördagarna.

Lördagsbegivenheterna tjänade som vårupptakt till Östra Blekinge Hembygdsförenings aktiviteter för år 2004.

Annons

I fjol hann det bli ett 25-tal sådana, med sammanlagt mer än 11 000 besökare.

Men så har föreningen också 930 mycket engagerade medlemmar.

Och numera också en milsten.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons