unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Allt fler barn vräks - så ser det ut i Blekinge

​​​​​​​Antalet barn som berörs av vräkning ökar i landet. Det visar ny statistik.
Foto: Hasse Holmberg

Statistik från Kronofogden visar att 238 barnfamiljer vräktes förra året. Det är en minskning med nio familjer sedan 2018. Men det totala antalet berörda barn har ökat - från 448 till 467 stycken. I Skåne vräktes flest barn, 96 stycken. Det är en ökning med tolv stycken sedan 2018. I Blekinge vräktes åtta barn 2019, vilket är en ökning med fyra stycken jämfört med 2018.

– Trots att färre barnfamiljer har fått lämna sin bostad, så har fler barn varit med om en vräkning. Det beror på att det i vissa fall är större familjer som har drabbats, säger Kim Jonsson, som arbetar i den förebyggande verksamheten på Kronofogden i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska behöva uppleva en vräkning. Det är viktigt att hyresvärdar och kommuner fortsätter sitt gemensamma förebyggande arbete för att så tidigt som möjligt fånga upp problemen. Det bästa är om parterna kan lösa situationen innan skulden har växt och utan att Kronofogden behöver kopplas in.

I Kronobergs län vräktes inte något barn 2019, visar statistiken.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

68 procent av vräkningarna gäller barn som har sin permanenta bostad hos en ensamstående förälder. 72 procent av de ensamstående föräldrarna är kvinnor.

– För att hjälpa barnen behövs riktade insatser, bland annat genom att stötta föräldrarna. Det är angeläget att vuxna hjälps åt så att barn får den information de har rätt till. Vi har ett väl beprövat metodstöd som finns till hjälp för yrkesverksamma. Våra erfarenheter visar att det går att förebygga och förhindra vräkningar genom lokal samverkan, säger Kim Jonsson.

Kronofogden för särskild statistik i denna fråga på grund av att det 2008 infördes en nollvision för vräkningar av barnfamiljer.

Läs mer

Sprängningsarbetet i kvarteret Svarven kommer att pågå fram till vecka 42.

Ronneby

Sprängarbete vid ny skola

Kommer att pågå dagligen under två veckor.

En man i 30-årsåldern åtalas vid Blekinge tingsrätt misstänkt för balnd annat rån.

Olofström

30-åring åtalas för rån

Stal kontanter och mobiltelefon

Stoppades med kniv i bilen

Ronneby

Stoppades med kniv i bilen

Bilist misstänks för brott.

Protestlista: De kräver att Pågatågen kör igen

Sölvesborg

Protestlista: De kräver att Pågatågen kör igen

”Det är för trångt på tågen. Halvtimmestrafik behövs. Nu!”

Käftsmällen: Mjällby tappade poäng på stopptid

Live

Käftsmällen: Mjällby tappade poäng på stopptid

Bladetsporten direktrapporterade.

Så många nya coronafall har Blekinge fått i helgen – stor ökning

Nyheter

Så många nya coronafall har Blekinge fått i helgen – stor ökning

Här är den senaste statistiken