Annika lever på att resa

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Annika Myhre från Karlskrona är en framgångsrik resebloggare.
Foto:Katarina Wohlfart
Annika Myhre från Karlskrona är en framgångsrik resebloggare.

17 år gammal gick Annika Myhres drömresa i uppfyllelse när hon äntligen fick åka till Australien. Sedan dess har hon fortsatt att upptäcka världen och kan pricka av över besökta 50 länder. Nu har hon dessutom tagit steget att göra sitt resande även till sitt yrke.

Annika Myhres blogg "Resfredag" har fått ta emot ett flertal priser och utmärkelser. Sedan lite mer än ett år tillbaka har hon också tillsammans med en annan resebloggare en podcast som heter "Att resa-podden”.

Framgångarna har gjort att hon nu bestämt sig för att ta steget att bli egen företagare och nyligen sade hon upp sig från sitt jobb som förbundsjurist.

– Det är något som jag har drömt om att göra, men jag har alltid sett mig själv som en arbetare och varit livrädd för att bli entreprenör. Men jag har pratat mycket om det med min man som är egenföretagare och har pushat mig, säger hon, men berättar också att hon kommer att kombinera entreprenörskapet med att arbeta som juristkonsult.

I dag bor Annika Myhre, 37, i Nynäshamn utanför Stockholm med sin man och deras tre barn. Men en av platserna som hon gärna återvänder till är barndomsön Sturkö, som nu när barnen har påsklov.

– Sturkö känns som hemma för mig.

Hon berättar att hon är uppvuxen i Spjutsbygd norr om Rödeby, men att hennes familj hade ett sommarställe på ön i Karlskronas skärgård där de sju syskonen tillbringade alla lov och semestrar.

Så mycket utlandsresande blev det inte för familjen.

– När klasskompisarna reste till Kanarieöarna åkte vi i stället till Sturkö, men nu förstår jag hur fantastiskt vi ändå hade det.

Men likväl fanns det alltid en längtan hos Annika Myhre att se mer av världen.

– Alla mina skolarbeten handlade om Australien. Jag hade en superlängtan efter att få åka dit, och det blev också min första riktiga utlandsresa. Efter att ha tjänat ihop pengar själv, när jag var 17 år, åkte jag och min kusin dit för att hälsa på bekanta. Då hände det något. Jag kände att det är det här som är grejen för mig.

Hon kunde inte heller knappt vänta tills hon kunde flytta hemifrån, och två dagar efter studenten gick flyttlasset till Stockholm där hon sedan började på juristlinjen.

– Men jag tog varje tillfälle i akt att resa bort.

En sommar arbetade hon som badvakt på ett flickscoutläger i USA, en annan pluggade hon spanska i Barcelona. Hon studerade och bodde i ett år i Berlin där hon också jobbade samtidigt på en advokatbyrå.

Att bo själv utomlands säger hon var väldigt nyttigt för henne.

– Eftersom jag kommer från en stor familj hade jag inte direkt varit själv tidigare. Jag fick göra allt själv och jag växte väldigt mycket.

Hon bestämde sig också för att resa jorden runt på egen hand, med start i Costa Rica och avslut i Asien.

– Det är det absolut bästa som jag har gjort. Jag tror att jag fick ut mer av det än om jag rest tillsammans med någon annan. Man är mer öppen för att prata med andra och att prova saker som man kanske inte hade gjort annars. För mig var det också väldigt skönt att vara ensam. Vissa minnen hade man kanske velat dela med någon, men ofta finns det folk längs vägen att dela dem med.

Nu för tiden reser Annika Myhre både med och utan familjen. Hon säger att hon inte försöker göra för stor skillnad på vilka resmål hon väljer utifrån om hon är själv eller inte, om det inte handlar om att till exempel vandra längs Inkaleden.

– Vi åker i princip aldrig på charter. Jag tycker att det är kul att visa världen som den är på riktigt, säger hon.

2011 började Annika Myhre att blogga. Det var när familjen bodde ett halvår på ön Koh Lanta i Thailand och hon ville uppdatera släkt och vänner hemma om hur de hade det. När hon kom tillbaka till Sverige fortsatte att hon att blogga, och på fredagar hade hon resor som tema.

När hon märkte att det var dessa inlägg som drog bestämde hon sig för tre år sedan att starta den renodlade resebloggen "Resfredag".

I den försöker hon variera innehållet med allt från reseguider till personliga tankar och anekdoter. Att hålla det personligt är något som hon strävar efter, även när hon bjuds in till pressresor och bloggresor.

– Utgångspunkten är att jag ska kunna stå för det själv. Bloggen är ju mitt personliga varumärke.

Vad gäller svenskars resevanor märker hon just nu av två trender. Det ena är att man gärna vill kombinera sin ledighet med aktiviteter, som att cykla, vandra eller snorkla. Det andra är att man är mer miljömedveten och inte alltid reser så långt.

– Det finns fantastiska ställen här hemma i Sverige och i närområdet som Polen och Baltikum. Man behöver inte alltid åka till andra sidan jordklotet.

Själv tycker Annika Myhre att det är roligt att variera sina resor.

– Jag föredrar att resa till nya resmål, men det finns också vissa som jag vill återvända till.

Hon ger Skottland som ett exempel, där också en av hennes systrar bor. Förra året åkte dessutom familjen Myhre tillbaka till Koh Lanta, där det finns svenska skolor, för att bo där i tre månader.

– Jag trodde inte att jag skulle tycka om det, men jag älskade det. Vi trivdes jättebra. Thailand har mycket av det som jag tycker om. Där finns otroligt vänliga människor som gillar barn, där är lätt att resa runt och maten.

För att få se något nytt denna gång besökte också familjen Kambodja.

Annars gillar Annika Myhre även att resa runt i Europa med motiveringen att här finns stor variation på liten yta.

– Sedan finns det också en annan plats som jag ofta återvänder till och som jag brukar skriva om – Karlskrona. Jag känner mig alltid hemma när jag kommer hit.

Profil

Annika Myhre

Ålder: 37 år.

Uppväxt: I Spjutsbygd.

Bor: I Nynäshamn.

Familj: Man, en son och två döttrar som är 8, 6 och 2 år gamla.

Gör: Bloggar, poddar, frilansskribent samt juristkonsult.

Kopplar av genom att: Läsa och springa.

Första utlandsresan: Hamburg, Tyskland, tillsammans med äldsta systern.

Bästa semesterminnet: En stjärnklar natt vid en strand i Costa Rica. – Jag fick en känsla av att hela världen låg öppen för mig.

Vill gärna resa till: Antarktis.

Inbokade resmål: Har sex resor inplanerade fram till september: Riga, Katalonien i Spanien, Balkan med fokus på Kroatien, Italien vid två olika tillfällen samt Normandie i Frankrike.

Annikas restips:

1. Ha inte för höga förväntningar eller planera en resa in i detalj. Försök att undvika långa listor med fasta tidpunkter som måste passas till varje pris. Ta hellre dagen som den kommer och känn in sinnesstämningen dag för dag. Anpassa schemat efter väder, humör och dagsform.

2. För att komma ner i pris – kolla alternativa resvägar och flygplatser. Var inte så inställd på att du måste åka därifrån du brukar.

3. Upptäck något nytt och utforska "småsyskonen" till klassiska resmål som London, Paris och Berlin. Ofta är det billigare att åka dit och färre turister.

4. Satsa på resor under lågsäsong. På så sätt kommer du ner i pris och kan undvika de största turistmassorna.

5. Läs på om kulturen dit du ska, och förvänta dig inte att saker och ting ska fungera som de gör hemma i Sverige.

Visa mer...