Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bakläxa för skäggig saneringspersonal

Många män odlar skägg numera, men modet lämpar sig inte i alla arbeten. Efter en inspektion på en byggarbetsplats i Karlskrona nyligen ger Arbetsmiljöverket ett byggföretag bakläxa. Bland annat får företaget kritik för skäggig personal: ”Arbetstagare med skägg ska inte arbeta med asbestsanering.”
Många män odlar skägg numera, men modet kan vara farligt på jobbet. I alla fall om du jobbar med asbestsanering. Då är det slätrakat som gäller, betonar Arbetsmiljöverket som ger ett byggföretag i Karlskrona bakläxa.
Många män odlar skägg numera, men modet kan vara farligt på jobbet. I alla fall om du jobbar med asbestsanering. Då är det slätrakat som gäller, betonar Arbetsmiljöverket som ger ett byggföretag i Karlskrona bakläxa.
Foto: Karin Olander / TT

Det handlade om en byggarbetsplats där personalen arbetade med rivning och sanering av asbest. Eftersom kontakt med asbest är förenat med stora hälsorisker så är den här typen av arbetsuppgifter omgärdade av ett strikt regelverk, inte minst när det gäller godkända andningsskydd.

När Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på byggarbetsplatsen i Karlskrona i april konstaterades att det fanns brister. Bland annat när det gällde kontrollen av andningsskydden, som ska kollas före varje användning.

Arbetstagarna var dessutom skäggiga, vilket försämrar andningsskyddets funktion, påpekar Arbetsmiljöverket i sin rapport. Man betonar detta med kraft genom att upplysa om att ”Arbetstagare med skägg ska inte arbeta med asbestsanering. Vid upprepning kan omedelbart förbud komma att meddelas och Arbetsmiljöverkets tillståndsbeslut omprövas.”

Det innebär med andra ord att om inte de anställda plockar fram rakapparaterna så måste företaget sluta med arbetet eller riskera böter och förbud. Eller skaffa annan slätrakad personal till jobbet.