Bet polis i armen – slipper straff

Kallinge Artikeln publicerades

En 17-åring från Kallinge döms för att ha bitit en polis i armen.

Men han slipper straff eftersom åklagaren dröjde nästan två år med att väcka åtal.

”Målet får anses helt okomplicerat. Tingsrätten har mycket svårt att förstå varför det dröjde ett år och åtta månader till NN delgavs misstanke om brott”, skriver tingsrätten i sin dom.

Ovissheten och oron för pojken kring målets utgång – han var 15 år när händelsen inträffade – gör att han slipper påföljd. Men han ska betala 5 000 kronor i skadestånd till den polis som han bet i armen.

”Utredningen i målet har kommit att hanteras på ett sätt som går emot rådande uppfattning hur skyndsamt en brottsutredning bör bedrivas när det är fråga om unga lagöverträdare”, slår rätten fast.

Det var den 30 augusti 2017 som polisen kontrollerade ynglingen, som misstänktes vara narkotikapåverkad. När de skulle visitera honom började han göra motstånd. En av poliserna fick ett bett i vänster underarm. Det vätskade sig i såret och svullnade upp rejält. Polisen fick akutvaccineras. Den andra polisen fick en spark rakt på knäskålen.

Pojken döms förutom för våld mot tjänsteman också för tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovlig körning och ringa narkotikabrott. Tingsrätten resonerar i domen en del kring pojkens nutida förhållanden. Han har läst upp sina betyg och siktar på att börja gymnasiet i höst.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.