Igår berättade Sydöstran om den totalöversyn av filialerna som kulturnämnden ska titta på vid sitt nästa möte. Sannolikheten är stor att filialnedskärning redan ingår i det budgetarbete som nu startas inför 2005.
- I mitt uppdrag att göra en genomlysning av biblioteksfilialerna fanns inte att föreslå nedläggning, men jag misstänker att den baktanken finns hos politikerna, sade Elisabet Stengård, som är chef för biblioteksfilialerna och som utrett dem åt nämnden, i artikeln. Dåliga lokaler och underbemanning tillhör bibliotekens problem. Men när Sydöstran träffar en grupp biblioteksanställda så är det ingen som vill lägga ner filialerna.
- På Hasslö skulle en nedskärning märkas väldigt mycket, säger Gunnel Gullne, som arbetar på biblioteksfilialerna på Hasslö, i Lyckeby och Nättraby.
- På Hasslö har vi öppet två dagar i veckan och vi har många som besöker biblioteket och som lånar böcker - jag tror att alla på Hasslö går till biblioteket med jämna mellanrum. Närheten till skola, dagis och fritids gör att biblioteket utgör en viktig social mötesplats för befolkningen.
Bibliotekspersonalen anar att det kan vara de minsta biblioteken som ligger i farozonen om det ska sparas pengar.
- På dessa bibliotek är det mycket ensamarbete och lokalerna är i vissa fall i dåligt skick. Men samtidigt är det just dit avstånden är som längst som filialerna verkligen behövs, säger Agneta Brask, som arbetar på Karlskrona stadsbibliotek.
De flesta filialer är integrerade med de lokala skolbiblioteken, men bemannas av personal från biblioteket.
- Om folkbiblioteket lämnar så måste kanske skolan ta över ansvaret för inköp, urval och stämpling, säger personalen.
Veronica Skjöld arbetar på filialerna i Jämjö och Torhamn. Hon är filialföreståndare för Torhamn som är en av de minsta filialerna.
- Jag blev förvånad när jag läste om neddragningarna i tidningen. Det vore olyckligt att lägga ner filialen, eftersom den är så viktig, i synnerhet för den äldre befolkningen. Även om vi bara har öppet en dag i veckan har jag låntagare som kommer regelbundet. Biblioteket är navet i samhället tillsammans med kyrkan och butiken och kaféet som har öppet på sommaren.
Personalen är överens om att det måste skjutas till mer pengar för att höja standarden och bemanningen på filialerna.
- Men det ska inte ske på bekostnad av något annat, säger Birgitta Waldebrink-Olsson, Karlskrona stadsbibliotek.
Hon menar att man inte kan ställa filialernas framtid mot exempelvis planerna på ett nytt stadsbibliotek.
- Vi har ett väldigt litet stadsbibliotek, med en besvärlig och tungarbetad miljö för personalen. Kulturen är viktig. Under alltför lång tid har medieanslagen varit oförändrade trots att priserna blivit mycket dyrare och en mängd nya sorters medier tillkommit. Jag tycker att vi dagligen får trolla med knäna för att ha en så bra organisation och ett så stort utbud som vi har.
Förändringarna av organisationen som innebär att före detta filialchefen ska arbeta ihop med den nye bibliotekschefen Inger Persson oroar också en del av personalen på filialerna.
- Jag hade önskat att ha en chef närmare mig, säger Agneta Roos, Nättraby bibliotek. Jag vill inte att det ska vara för långt emellan.
Gunilla Wahlgren, filialföreståndare på biblioteket i Nättraby, vill att man ska knyta ihop organisationen så att alla ser att det är ett bibliotek, men med elva "ingångar". Även om alla blev förvånade över förslaget till kulturnämnden, är det ingen som är rädd att förlora sitt arbete.
- Man kan naturligtvis inte vara säker, men det är så underbemannat överallt och alla sliter så hårt att det är svårt att se att man skulle kunna säga upp någon, säger Gunnel Gullne. Biblioteken är en av de viktiga hörnstenarna i samhället, det enda gratis "vardagsrummet" för alla generationer. Till och med sommargäster har glädje av biblioteken - de lånar böcker, läser tidningar och sina mail bland annat.
Birgitta Waldebrink-Olsson och Gunilla Wahlgren betonar vikten av att det kommer ut att organisationen inom biblioteken är mycket tight som den är. De är också realistiska i sin syn på framtiden.
- På filialerna är det mycket ensamarbete. För de anställdas skull kommer man i framtiden förmodligen ha dubbelbemanning under kvällstid. Då måste mer personal anställas.