1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Förslaget: ”Slå ihop kommuner i Blekinge”

Karlshamn och Olofström... som en kommun?
Så kan kartan ritas om enligt ett förslag om hur kommunerna ska göras om.
Foto: Johan Hultgren

Sveriges kommuner står inför en rad utmaningar de kommande decennierna, bland annat på grund av befolkningens sammansättning och att allt fler bor i städerna.

Så beskrivs läget av Finansdepartementet, som håller i ”Kommunutredningen”.

En parlamentarisk kommitté ska ”utifrån kommunernas varierande förutsättningar identifiera och analysera de utmaningar som väntas ha särskilt stor påverkan på deras förmåga att klara sina uppgifter”, bland annat genom att analysera i vilket utsträckning som kommunal samverkan eller kommunsammanslagningar kan gynna möjligheterna att klara framtidens utmaningar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Som ett inlägg i frågan presenterade under måndagen tankesmedjan Intelligens Watch sin rapport ”Ny sydsvensk kommunindelning” på en konferens i Hässleholm, något SVT Blekinge var först med att berätta.

Medverkar under konferensen gjorde bland andra Anna Thomasson, docent vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och medlem i Kommunutredningens forskarreferensgrupp samt Niklas Karlsson (S), ordförande för den parlamentariska kommittén Kommunutredningen och riksdagsledamot av finansutskottet.

I rapporten presenteras en rad förslag på hur kommunerna i Sydsverige kan göras om. Grundidén är att små kommuner slås ihop för att minska kostnaderna.

Enligt förslaget i rapporten kan Bromölla och Sölvesborg slås samman till en kommun, där Bromölla räknas till Blekinge.

Även Karlshamn och Olofström föreslås bli en kommun, med en gemensam befolkning på 45 547 personer. Ronneby och Karlskrona är stora nog att förbli enskilda kommuner i tankesmedjans förslag.

Alla förslag på sammanslagningar ska bygga på frivillighet.

Den 15 oktober nästa år ska en statlig utredning vara klar att presenteras.

Rapporten från tankesmedjan är skriven av Anders Olshov, Intelligence Watch, tillsammans med Christer Persson, docent i ekonomisk geografi och konsult. Den baseras på enkätsvar från kommunstyrelseordförandena och kommuncheferna i 77 sydsvenska kommuner.