unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Chefsåklagaren: ”Inget felaktigt beslut att väcka åtal”

Den åklagare som väckte åtal mot Christopher Larsson har efter en begäran om överprövning fått lämna ifrån sig målet till vice chefsåklagare Marie Lindström.
”Det var bra att vi också fick besked om att det inte rörde sig om något obefogat åtal”, säger chefsåklagare Anne Boijmarker.
”Det var bra att vi också fick besked om att det inte rörde sig om något obefogat åtal”, säger chefsåklagare Anne Boijmarker.
Foto: Maths Olsson

Dagen efter att åtal väckts mot Sverigedemokraternas Christopher Larsson för hets mot folkgrupp framfördes uppgifter om att åklagaren Lena-Marie Bergström delat ett filmklipp på Facebook där SD jämställs med rasister.

Christopher Larssons försvarare Tommy Nilsson sa då till Sydöstran att han tyckte att det var anmärkningsvärt att en ansvarig åklagare aktivt delat den här typen av klipp och att han ifrågasatte Lena-Marie Bergströms objektivitet.

– Det är en fråga om rättssäkerhet, sa Tommy Nilsson då.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Åklagarkammaren i Karlskrona fick också in en begäran om överprövning och jävsinvändning som skickades vidare till Utvecklingscentrum i Malmö för att prövas av högre åklagare. Nu är det beslutat att vice chefsåklagare Marie Lindström är den som kommer att driva målet i rätten.

– Det kom ett beslut som sa att det kunde betraktas som jäv och att Lena-Marie Bergström inte skulle behandla ärendet något mer. Därför kommer en annan åklagare ha hand om det, säger chefsåklagare Anne Boijmarker.

Hon understryker också att det inte ens var säkert att just åklagaren som väckte åtal var den som senare skulle driva ärendet i domstol.

– Det var bra att vi också fick besked om att det inte rörde sig om något obefogat åtal, utan att det fanns förutsättningar för åtal. Det var alltså inget felaktigt beslut att väcka åtal, säger Anne Boijmarker.

Under torsdagen sker huvudförhandlingar i målet vid Blekinge tingsrätt.

– Nu kommer åklagaren att lägga fram den bevisning som finns och sedan får lagen ha sin ordinarie gång, säger Anne Boijmarker.

Läs mer

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

Debatt

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

"Sverige borde ta efter Nederländerna.”

Efter stort pådrag fortsatte polisen att söka efter en lösspringande häst och ryttare under fredagen. Insatsen har inte gett några resultat.

Olofström

Polisen har slutat leta efter ryttare och häst

Ingen person har anmälts saknad. Hästägare har ej rapporterat om bortsprungen häst. "Vi letar inte aktivt längre”.

120 veterinärer och akademiker uppmanar svenska politiker att förbjuda minkuppfödning i bur.

Nyheter

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

"Sverige borde ta efter Nederländerna.”

Larm om brand var kontrollerad eldning

Ronneby

Larm om brand var kontrollerad eldning

På lördagsmorgonen kom ett larm om villabrand.

Sex fall av covid-19 på högstadieskola

Ronneby

Sex fall av covid-19 på högstadieskola

En tredjedel av lärarkåren hemma med förkylningssymptom.

Ryttare misstänkt försvunnen -  stor sökinsats inatt

Olofström

Ryttare misstänkt försvunnen - stor sökinsats inatt

”Vi kan inte utesluta att det rör sig om en ryttare som fallit av sin häst”.