Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Coronafallen i Blekinge län - det här vet vi

15 personer har konstaterats smittade av coronaviruset i Blekinge län.
Det senaste dygnet har tre personer bekräftats med smittan.
I dag kom också det första dödsfallet då en kvinna i 80-årsåldern som bodde på ett av Karlskrona kommuns omvårdnadsboende dog.
Foto: Mattias Mattisson

– Att vi skulle få dödsfall i Blekinge var tyvärr väntat, men det är ändå ett mycket tungt besked, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare på Region Blekinge.

Vet man hur kvinnan som bodde på omvårdnadsboendet smittades?

– Nej, vi har inte hittat någon koppling. Det tyder på att vi har en samhällsspridning i Blekinge. Nu kan vem som helst bära på smittan i länet, säger Bengt Wittesjö.

Vidtar ni några åtgärder med tanke på att vi har en allmän smittspridning?

– Alla patienter med förkylning och feber behandlas från och med nu som de vore smittade. Det innebär att vårdpersonalen bär visir, munskydd och plastförkläde, säger Bengt Wittesjö.

Den 11 mars bekräftades det första fallet av coronasmitta i Blekinge län.

Sedan dess har ytterligare 14 testats positivt.

Eftersom endast personer som behöver sjukhusvård, boende på äldreboende och vårdpersonal i mycket begränsad utsträckning testas bedöms mörkertalet när det gäller antalet smittade vara stort.

– Vi har inte tagit så mycket prover som vi önskat. Det handlar om kapaciteten på laboratoriet. Personer som kommit hit med förkylningssymptom har inte testats, om de inte behöver vård så får de gå hem, säger Bengt Wittesjö.

När kan ni utöka testverksamheten?

– I nästa vecka, säger Bengt Wittesjö.

Av de 15 smittade i Blekinge är tio personer män och fem kvinnor.

Sju personer har blivit smittade i Sverige, fem i Österrike, två i Italien och en i Danmark.

– I två av de tre nya smittfallen saknas tydlig koppling till tidigare smittfall eller vistelse i område med stor smittspridning. Det betyder att vi inte har kontroll på hur smittan sprider sig, säger Bengt Wittesjö.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan flest personer vara smittade i Blekinge i mitten på maj.

– Vi planerar för att totalt 60 patienter kan behöva vård samtidigt för coronaviruset i Blekinge och 20 patienter kan behöva intensivvård, säger Stefan Österström, säkerhetschef på Region Blekinge.

Ditt agerande är viktigt för att motverka spridning

• Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk.
• Begränsa besök hos äldre personer så långt det är möjligt.
• Personer över 70 år behöver få hjälp med att undvika kontakter med andra människor.
• Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.
• Hosta och nys i armvecket.
• Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till samtliga länder.
Källa: Region Blekinge