1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Deras AI-idé tar dem till IT-meckat

Artificiell intelligens som styr temperaturen i rum på bland annat skolor och företag. Den idén gjorde laget SmarTin till vinnare av AI Competition.
Karlskronastudenterna vinner därmed 10 000 kronor och en resa till världens IT-mecka.
BTH-studenten Dan Ritchie och Hyper island-studenterna Hanna von Buxhoeveden och Vivian Vestergarder Madsen är vinnare av årets AI Competition.
Foto: Blekinge business incubator

Fem lag bestående av studenter på Blekinge tekniska högskola och Hyper island har utvecklat olika affärsidéer för att kunna spara energi med hjälp av AI, artificiell intelligens. Detta inom tävlingen AI Competition som arrangeras av Blekinge tekniska högskola, Blekinge business incubator, Blue science park och Netport Science park.

På tisdagskvällen var det dags att presentera sina idéer för representanter för Blekinges näringsliv och juryn utsåg då laget SmarTin till vinnare.

– Det känns jätteroligt och vi är verkligen jätteglada, men det känns också förvånande för alla hade så bra idéer så vi trodde inte att vi skulle vinna, säger Hanna von Buxhoeveden som pluggar på Hyper island tillsammans med sin lagkamrat Vivian Vestergarder Madsen. Den tredje lagkamraten i det vinnande laget heter Dan Ritchie och studerar på BTH.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Trion har utvecklat en idé med en så kallad öppen programvara som kan styra temperaturen i olika rum på exempelvis skolor och företag. Detta genom att det finns sensorer i varje rum som känner av om det är någon där.

– Systemet kan därmed anpassa värmen så att den stängs av när det inte är någon där på natten och sätts på igen en timme innan lektionerna börjar så att det hinner bli varmt. Och eftersom programvaran är öppen kan skolan eller företaget ändra i inställningarna för att specialanpassa det efter deras behov, förklarar Hanna von Buxhoeveden.

Det segrande laget vinner nu en plats i Blekinge business incubators startup program, en resa till IT-meckat Silicon Valley och 10 000 kronor för att kunna genomföra sin idé.

– Det ska bli jättespännande att åka dit, ingen av oss har varit där innan. Och vad det gäller pengarna får vi sätta oss ner och bestämma nästa steg. Vi har inte tänkt så långt än utan vårt fokus nu har varit att vinna, säger von Buxhoeveden.

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Sport

Mostert och Tegelbjaerg nya Sverigetvåor

Flera KA 2:are klättrade på rankingen

Bromölla

Lastbil körde av på E22 – bärgning pågår till ikväll

Begränsad framkomlighet under hela torsdagen.