1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

”Det saknades en queer feelgood-roman”

– Jag började skriva på Under broarna för att bidra med något till den queera litteraturgenren. Jag saknade en roman som inte behandlade en komma-ut-process eller där det var synd om de homosexuella männen.
SVERIGE • Publicerad 11 mars 2019 • Uppdaterad 12 mars 2019
Under broarna är Magnus Carlssons debut som författare. – Jag ville att karaktärerna i min bok skulle förmedla de frågor om kärlek, vänskap och karriär som kommer upp i 30 års åldern.
Under broarna är Magnus Carlssons debut som författare. – Jag ville att karaktärerna i min bok skulle förmedla de frågor om kärlek, vänskap och karriär som kommer upp i 30 års åldern.

Så presenterar Magnus Carlsson sin första roman Under broarna. Han är skåning från början, men är bosatt i Stockholm sedan tio år tillbaka. Till vardags är han scenproducent, skådespelare och marknadsförare. Tillsammans med Peter Lindström driver Magnus Carlsson förlaget Njewd Publishing som står för utgivningen av romanen.

En genre som vuxit starkt de senaste åren är så kallad feelgood. Författare som Jojo Moyes, Marian Keyes, Lucy Dillon, Åsa Hellberg och Karin Brunk Holmqvist får nu sällskap av en helt ny förmåga som snabbt mutat in en egen nisch, i alla fall i den svenska floran av feelgood. Magnus Carlssons debut utspelar sig i ett nutida Stockholm och huvudpersonerna är Jonas och Peter, ett par som hållit ihop i många år när det nu börjar knaka i fogarna.

Berättelsen är rapp och lättläst och utspelar sig mot bakgrund av huvudstadens intensiva kultur- och nöjesliv. Romanen ges ut på eget förlag och tanken är att det ska komma fler böcker inom queergenren.

”Jag kom på tanken om att starta ett bokförlag när jag insåg att det inte fanns så många feelgoodromaner inom genren queerlitteratur.”

– Jag kom på tanken om att starta ett bokförlag när jag insåg att det inte fanns så många feelgoodromaner inom genren queerlitteratur, säger Magnus Carlsson.

– I tonåren läste jag det jag kunde komma över, men den mesta litteraturen i ämnet handlade om just komplicerad komma-ut-process. Och i början av 2010-talet kom Torka aldrig tårar-trilogin av Jonas Gardell som handlade om aidsepidemin på 80-talet och som också berörde oerhört tunga ämnen. Jag ville att karaktärerna i min bok skulle förmedla de frågor om kärlek, vänskap och karriär som kommer upp i 30 års åldern.

”Jag ville att karaktärerna i min bok skulle förmedla de frågor om kärlek, vänskap och karriär som kommer upp i 30 års åldern.”
Under broarna är Magnus Carlssons debut som författare.
Under broarna är Magnus Carlssons debut som författare.

Under broarna är en historia om tre vänner i Stockholms gayvärld, om deras kriser, vardag, kärlekshistorier och desperata svek. Huvudpersonen Jonas Grindö har allt han drömde om som barn. En stadigt uppåtgående artistkarriär, en lägenhet i stan och en fantastisk sambo. Peter och han har varit ett par i åtta år och Jonas kan inte föreställa sig att leva med någon annan.

Tillsammans med sina bästa vänner Marcus och Niklas fyller han vardagen med middagar, klubbkvällar och teaterpremiärer. Allt hade kunnat fortsätta att vara perfekt om inte Peter kommit hem en kväll och raserat allt. Plötsligt står Jonas vid avgrundens rand och vet inte vilka beslut han måste ta. Livet fortsätter runt omkring men han anar inget om vad som pågår i bakgrunden.

– Skulle jag skriva något på mitt visitkort skulle det nog vara kreatör då jag arbetar som artist, komiker, skådespelare, showproducent, marknadsförare och författare, fortsätter Magnus Carlsson.

– Det som är kreativt är det som driver mig. Och jag vill såklart att det blir fler böcker i framtiden. Min familj bor kvar i Skåne medan min särbo bor i Göteborg.

Fotnot: Den som vill veta mer om romanen och författaren hittar Njewd Publishing bland annat på Facebook och hemsidan på njewd.se.

Lottie HåkanssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.