1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Döda fladdermöss ett problem på museet

Förvirrade fladdermöss som tar sig in i Blekinge museums magasin har blivit till ett arbetsmiljöproblem för personalen i sommar.
Stressade av trånga utrymmen hittar fladdermössen inte ut och dör inne på museet.
Fladdermöss som tar sig in i Blekinge museums magasin i Rosenholm har blivit ett stort problem för de anställda. Marcus Sandkjer, museichefen, vill nu ta hjälp av länsstyrelsen för att på bukt med bekymret med döda fladdermöss inne i magasinet.
Foto: TT/Mattias Mattisson

SVT Nyheter Blekinge var först med att berätta om bekymret med fladdermöss som tar sig in i Blekinge museums magasin i Rosenholm utanför Karlskrona.

Ett problem som började redan förra sommaren men som nu har eskalerat den senaste tiden. Fladdermössen tar sig in i lokalerna, blir stressade av att de inte hittar ut och dör.

Nu hoppas Blekinge museum få hjälp av länsstyrelsen då man anser att det blivit ett stort arbetsmiljöproblem som skapar oro bland personalen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Vi vet inte var fladdermössen tar sig in, det krävs väldigt små utrymmen.

– Personalen som möts av döda eller svårt medtagna fladdermöss på morgonen upplever det som väldigt obehagligt. Ibland har de försökt hjälpa till genom att ge vatten, men det krävs då att den som gör det har handskar. Det är jättejobbigt att se djuren lida och vi är angelägna om att hitta en snabb lösning, säger länsmuseichefen Marcus Sandekjer till SVT Nyheter Blekinge.

Att djuren inte hittas och sedan ruttnar bland museiföremålen och att spillning kan förekomma är ytterligare skäl till att man nu vill få bukt med problemet.

Läs mer

Ronneby

Larm om brand i bil E22

just nu

Sölvesborg

Man bröt sig in på återvinning - upptäcktes i container

61-åringen är nu misstänkt för olaga intrång.

Karlskrona

SKADEGÖRELSE: Fönsterkross och klotter på skola

Flera fönster har krossats och någon har sprayat på flera ytor på Rosenfeldtsskolan.

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Karlskrona

Stort intresse för uppkopplade badtermometrar

Lista: Här är de varmaste och kallaste badplatserna i Karlskrona.

Karlskrona

Soldat skadade sig vid övning

”Jag har begränsad rörelse- och aktionsförmåga.”