Planer på nya miljonsatsningar

Bostorp Artikeln publicerades
Foto:Mattias Mattisson

En ny solcellspark i Bostorp är invigd.

Aktörerna bakom satsningen har redan planer på nya miljoninvesteringar.

Den nya solcellsparken i Bostorp norr om Rödeby togs i full drift i juni. Notan för hela projektet landade på kostade 6,5 miljoner kronor.

– Detta är Blekinges största solcellspark och den är bland de fyra–fem största i hela landet, säger Ulf Åman, ägare till Solect Power AB.

Bakom investeringen står Rödeby Elverk och Solect Power AB. De båda aktörerna har redan planer på att satsa nya miljoner i kommunen.

– Vi har redan börjat kolla på att bygga en ny solcellspark. Vi tittar efter mark i Karlskrona kommun. Som du ser skiner solen ofta här, säger Ulf Åman.

Även Rödeby Elverk som äger halva anläggningen i Bostorp vill satsa vidare på solceller.

– Vår ambition är att bygga en likande anläggning till med Solect och det handlar om miljonbelopp, säger Per–Gunnar Johansson, vd för Rödeby Elverk.

Under tisdagen invigdes den nya solcellsparken i Bostorp.

– Vi är väldigt stolta att kunna erbjuda boende i trakten lokal el och göra en satsning som är bra för miljön, säger Ulf Åman.

Den nya solcellsparken kommer producera 600 000 kWh per år.

– Det räcker ungefär till försörja 60 villor med el, menar Åman.

Det har tagit tre år med alla ansökningar och planering att få den nya parken klar.

– Vi gör inte detta för att tjäna stora pengar. Det är inte så lönsamt att satsa på solceller, men vi har förhoppningar att elpriset ska öka i framtiden och vi tänker långsiktiga investeringar, berättar Ulf Åman.

Intresset för satsningen i Bostorp har varit stor.

– Vi har fått många samtal och folk har varit nyfikna. Det finns ett stort miljötänkt hos allmänheten som är intresserade av lokal el, säger Per–Gunnar Johansson, vd för Rödeby Elverk.

De båda aktörerna fick 1,2 miljoner kronor i bidrag av staten för den nya parken.