GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Framgångsrikt företag säljs till amerikansk jätte

Kunderna finns i hela världen, It-företaget Compuverde baserat i Karlskrona växer så det knakar.
Nu kommer beskedet att verksamheten har sålts till Silicon Valley-företaget Pure Storage.
– Det är rätt så häftigt och jättekul att de vill stanna kvar här och expandera, säger Compuverdes styrelseordförande Mikael Blomqvist till Sydöstran.
Karlskrona • Publicerad 2 april 2019
Pure Storage från USA köper Karlskronaföretaget Compuverde. På bild från vänster: Stefan Bernbo, Rajiev Rajavasireddy och Mikael Blomqvist.
Pure Storage från USA köper Karlskronaföretaget Compuverde. På bild från vänster: Stefan Bernbo, Rajiev Rajavasireddy och Mikael Blomqvist.Foto: Mattias Mattisson

Compuverde är ett it-företag som är inriktat på lagringslösningar av så kallad big data, stora mängder information.

Företaget grundades av Stefan Bernbo som är vd och styrelseordförande är Mikael Blomqvist. Den nuvarande formen fick företaget år 2008.

I dag har man kunder över hela världen, allt från filmbolag och andra mediaföretag till jättar inom finans- och försäkringsvärden.

Framgången stavas bland annat säker lagring av mycket stora datamängder, som är anpassad för den ständigt växande mängden information som sparas.

Och nu står det klart att företaget köps upp av amerikanska bolaget Pure Storage.

Under tisdagseftermiddagen träffar Sydöstran Mikael Blomqvist, Sefan Bernbo samt Rajiev Rajavasireddy från Pure Storage.

– Det är rätt så häftigt att ett Silicon Valley-företag köper oss, de tycker vår produkt och utveckling är intressant, säger Mikael Blomqvist.

Mikael Blomqvist kommer att lämna företaget i och med uppköpet.
Mikael Blomqvist kommer att lämna företaget i och med uppköpet.Foto: Mattias Mattisson
Företagets huvudkontor ligger i Karlskrona.
Företagets huvudkontor ligger i Karlskrona.Foto: Pressbild

– Vi är ute efter att expandera och utveckla Pure Storage och det gör vi genom att hitta den bästa kompetensen. Compuverde är precis vad vi har letat efter och kommer att bli ett bra tillskott, säger Rajiev Rajavasireddy.

Det amerikanska företaget fick upp ögonen för Karlskronaföretaget och deras filsystem efter en nyhet om att Compuverde genomfört en affär med Microsoft.

Han berättar att man har för avsikt att behålla och även utveckla teamet om cirka 20 personer i Karlskrona. Man ser även ett behov av att anställa fler framöver.

– Men just nu är det för tidigt att säga något om framtiden, hur vi ska gå framåt kommer att visa sig senare, säger Rajiev Rajavasireddy.

Vad som är klart är att det kommer ske en profilförändring, Compuverdes namn och gröna profil byts till Pure Storages orange logga.

Någon köpesumma vill man inte avslöja, men affären väntas gå igenom under den här månaden.

– Vi kommer inte kommentera några summor, det är mellan köpare och säljare, säger Mikael Blomqvist.

Blir du kvar i företaget?

– Nej, nu lämnar jag. Det känns naturligt efter att ha varit med under tio år. Jag har gott om andra uppdrag att sysselsätta mig med.

Stefan Bernbo stannar dock och kommer att fortsätta att jobba med att utveckla företages produkter. Han tycker att uppköpet är mycket positivt och att det var nödvändigt.

– Så mycket kommer inte att förändras för mig eller de andra som jobbar här. Skillnaden bli att vi får helt andra möjligheter nu. Vi får tillgång till utvecklingsteam och kunskap i Silicon Valley och det är bra för oss.

– Just nu är produkten för stor för vårt lilla team, vi kan inte klara det utan att ta ett stort steg. Och detta det steget.

Köparen Pure Storage grundades i Kalifornien 2009 och omsatte år 2017 drygt 10 miljarder svenska kronor. Företaget har sitt huvudkontor i Kalifornien och totalt 2 300 anställda.

En kvart efter att uppköpet blivit känt möts man av detta meddelande på Compuverdes hemsida.
En kvart efter att uppköpet blivit känt möts man av detta meddelande på Compuverdes hemsida.
Johan HultgrenSkicka e-post
Thomas TörnqvistSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.