unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Gamla soptippen redo för solceller

Affärsverkens planer på en helt ny solcellspark på den gamla soptippen i Gullberna har tagit fart.
I morgon förväntas politikerna godkänna ett markavtal.
Gullberna soptipp
Gullberna soptipp
Foto: Mattias Mattisson

I februari 2017 presenterade det kommunala bolaget Affärsverken sina planer på en helt ny solcellsanläggning utanför Karlskrona.

Planen är att den ska ligga vid Gullbernadeponin.

Platsen är enligt tidigare undersökningar väldigt förorenad. Den innehåller gammalt industriavfall som tippades på sjuttiotalet och det finns höga halter av kvicksilver – men länsstyrelsen har gett Affärsverken grönt ljus att ha solceller på den norra delen av deponin.

Marken äger Karlskrona kommun och på tisdag ska politikerna i kommunstyrelsen godkänna ett arrendeavtal mellan kommunen och Affärsverken. Det innebär att bolaget arrenderar marken i 30 år med möjlighet till förlängning.

Enligt underlaget till politikerna har Affärsverken bildat en ekonomisk förening.

Det bygger på att intresserade aktörer eller privatpersoner går in som ägare i anläggningen.

Som Sydöstran tidigare berättat finns det en aktionsgruppen mot Gullbernatippen som menar att kommunen och länsstyrelsen gjort för dåliga undersökningar av föroreningarna i området.

Läs mer