Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gudrun drog igång feministisk valturné

På onsdagen startade Feministiskt initiativ sin valkampanj. Gudrun Schyman drog igång Sverigeturnén med tre besök i Blekinge. Ronneby var först ut, vilket gav skjuts åt partiets nya lokalavdelning på orten.
Ronneby • Publicerad 1 augusti 2018 • Uppdaterad 29 oktober 2018
Gudrun Schymans första stopp under valturnén skedde i Ronneby. Där fanns även den lokala ordföranden Ella Selmani redo att följa med även till Karlshamn och Sölvesborg.
Gudrun Schymans första stopp under valturnén skedde i Ronneby. Där fanns även den lokala ordföranden Ella Selmani redo att följa med även till Karlshamn och Sölvesborg.

31-åriga Ella Selmani är ordförande för just FI:s lokala avdelning I Ronneby. Hon inledde lunchmötet på torget i staden, innan Gudrun Schyman tog till orda.

– Jag är ingen invandrare. Jag är framme här och ska stanna, sade Ella Selmani som föddes i Kosovo och kom till Sverige som femåring.

Annons

Hon berättade sedan om en händelse som skrämde henne ordentligt tidigare i sommar. Då befann hon sig i en park i Almedalen. På ena sidan stod en grupp med sverigedemokrater, på den andra Nordiska motståndsrörelsen. Stämningen kändes minst sagt inte bra.

– Jag tittade efter en flyktväg och sade till min kompis: Om de blir hotfulla så springer vi rakt fram, för vi har en valrörelse att att ta hand om, säger Ella Selmani.

Hon är uppväxt i Ronneby och har gått i skola där. Sedan studenten har Ella Selmani bott i Malmö, Göteborg och Stockholm, men är nu alltså tillbaka i hemstaden igen. Att hon återvände berodde till största delen på svårigheter att hitta bostad i Stockholm.

Men det var i Malmö som hennes intresse väcktes för FI. Och i januari i år startade hon upp en lokalavdelning för partiet i Ronneby.

– Jag vill ha ett jämställt Sverige och den politiken fattas i landet. Jag tycker det är plågsamt att bara titta på, därför är jag aktiv, säger Ella Selmani.

– FI behövs i Ronneby. Eftersom jag är uppväxt här vet jag att det finns samma oro som när jag kom hit för 26 år sedan. Oro orsakad av att vissa partier sprider rädsla för att vinna politiska poäng.

Nu toppar Ella Selmani FI:s lista till både landstingsvalet och kommunvalet. Hon är säker på att partiet tar ett mandat i kommunfullmäktige, men hoppas på två.

Ella Selmani är även talesperson för FI Blekinge. Viktigaste frågan tycker hon är att genomföra sex timmars arbetsdag och hon menar att vissa arbetar ihjäl sig medan andra inte har jobb.

Gudrun Schyman började besöket i Ronneby med att dela ut broschyrer.
Gudrun Schyman började besöket i Ronneby med att dela ut broschyrer.

Gudrun Schyman har ingen direkt relation till Blekinge, men efter ett föredrag i Ronneby tidigare i vår blev det alltså att FI:s valkampanj tog sin fart där på onsdagen. Det finns även en lokalavdelning i Sölvesborg.

– I de här nya organisationerna i Blekinge är det många som vill väldigt mycket, säger Gudrun Schyman.

Annons

Efter talet i Ronneby skulle hon även besöka Karlshamn och Sölvesborg senare under dagen.

En liten skara hade samlats på torget i Ronneby för att lyssna på valturnéns första tal.
En liten skara hade samlats på torget i Ronneby för att lyssna på valturnéns första tal.

– FI har nu 99 lokala grupper i landet, vilket är mer än dubbelt så många som under förra valet. Vi ställer upp i 51 kommunval och i cirka 10 landsting. Jag tror det går bra i riksdagsvalet, säger Gudrun Schyman.

Under den sex veckor långa valturnén kommer över 60 städer besökas.

I Karlshamn gick besöket under titeln ”Slöjda en stol med Gudrun” och i Sölvesborg hette det: ”Spelkväll med Gudrun”.

Frågan är vad sådana aktiviteter har med politik att göra?

– De har hittat på en massa roliga saker där. Politik är inte bara att prata utan även att göra, säger Gudrun Schyman.

Mikael EvardSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons