GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hon är första kvinnliga förbandschefen i Karlskrona

För Jenny Ström föddes intresset för en karriär inom det militära när hon som 15-åring började i Sjövärnskåren och sedan gjorde värnplikten på en minsvepare.
Nu har hon, som första kvinna, tillträtt som ny chef för Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona.
– Jag är jätteglad för det. Att få den här möjligheten är få förunnat, säger hon.
KARLSKRONA • Publicerad 11 oktober 2021 • Uppdaterad fredag 10:48
Jenny Ström gjorde sin värnplikt i Karlskrona 1995. Nu är hon tillbaka som ny chef för Tredje Sjöstridsflottiljen.
Jenny Ström gjorde sin värnplikt i Karlskrona 1995. Nu är hon tillbaka som ny chef för Tredje Sjöstridsflottiljen.
Foto: Mattias Mattisson

Under en något så ovanligt som en vindstilla höstdag i Karlskrona möts vi på minröjningsfartyget HMS Vinga som ligger förtöjd i Örlogshamnen. För att fira kanelbullens dag har en i besättningen bakat och intill den svenska flaggan på bordet dukat fram det klassiska bakverket.

Det har gått drygt en vecka sedan kommendören Jenny Ström tillträdde som ny flottiljchef för Tredje sjöstridsflottiljen efter Per Edling och det märks att hon är glad för att vara tillbaka i Karlskrona.

– Det känns jättebra. Det är ett fantastiskt jobb som jag har framför mig. Speciellt i dessa tider som vi är i nu med en växande organisation och många utmaningar som står framför oss, men som vi tillsammans ska försöka hitta lösningar på.

Hon säger att det är sådant som hon tycker att det är roligt att jobba med.

– Utveckling, att vara på väg någonstans och att göra saker bättre.

Jenny Ströms intresse för det militära föddes när hon som 15-åring började i Sjövärnskåren.
Jenny Ströms intresse för det militära föddes när hon som 15-åring började i Sjövärnskåren.
Foto: Mattias Mattisson

Jenny Ström, 46 år och uppvuxen i Eslöv, har många års erfarenhet inom det militära och det hela började med att hennes äldre syster råddes till att göra prao i marinen i stället för på Tetra Pak i Lund.

– Det var min mammas chef, som var reservofficer, som tyckte att det var självklart att hon skulle vara i flottan i stället. Så hon gjorde sin prao här i Karlskrona och på det sättet kom jag och mina systrar i kontakt med Sjövärnskåren, berättar hon.

Från att Jenny Ström fyllt 15 år var hon med i frivilligorganisationen som bland annat bedriver ungdomsutbildning på somrarna. Det ledde till att hon även blev intresserad av att mönstra.

– På den tiden var man som tjej tvungen att ansöka själv. Så det gjorde jag och jag kom in och gjorde min värnplikt 1995 på en minsvepare här i Karlskrona. Så man kan väl säga att det är en cirkel som sluts nu när jag kommit tillbaka, säger hon.

Även om hon totalt sett har tillbringat många år i Karlskrona har hon länge haft sin hemmabas i Stockholm där hon bor tillsammans med sin man Magnus, som arbetar som specialistofficer på Fjärde sjöstridsflottiljen i Stockholm, och elvaårige sonen Erik.

Precis som senaste gången hon arbetade i Karlskrona, ombord på en Visbykorvett mellan 2003 och 2006, kommer hon att veckopendla.

– Självklart kommer familjen ner och hälsar på, men jag har en lägenhet som jag bor i när jag är här i veckorna och jag kommer att vara på plats så mycket som krävs av jobbet helt enkelt, säger hon.

Fakta

Ordlista

Tredje Sjöstridsflottiljen: Ett marint insatsförband med bland annat korvetter och minröjningsfartyg. Flottiljen har sin hemmahamn i Karlskrona.

Sjövärnskåren: En frivillig försvarsorganisation med uppgift att rekrytera och utbilda ungdomar och vuxna med tonvikt på den marina och maritima verksamheten.

Reservofficer: En officer eller specialistofficer som har sin huvudsakliga sysselsättning i en annan, oftast civil, verksamhet men arbetar som reservofficer i Försvarsmakten under perioder.

Jenny Ström har under sina yrkesverksamma år växlat mellan olika sjö- och landsbefattningar.
Jenny Ström har under sina yrkesverksamma år växlat mellan olika sjö- och landsbefattningar.
Foto: Mattias Mattisson

Även om Tredje sjöstridsflottiljen är ett av de förband i Sverige som har högst andel kvinnliga medarbetare är det första gången som förbandschefen är en kvinna.

– Sedan har vi ju en kvinnlig marinchef, Ewa Skoog Haslum, och hon har tidigare varit förbandschef på Fjärde sjöstridsflottiljen och hon var då min chef, säger Jenny Ström som menar att det är väldigt viktigt att det finns förebilder som man kan identifiera sig med.

– Det har det varit för mig också, som när jag fött min son och skulle bli en del av en besättning igen efter att ha varit föräldraledig. Det är ju lite så att man är borta mycket och jag undrade om jag skulle klara det, men då såg jag framför mig andra kvinnor som gjort det – som varit mammor och fortfarande varit ute till sjöss. Det gick också alldeles utmärkt. Jag var sekond och blev sedan fartygschef trots att min son var väldigt liten då.

Hon tycker att det är viktigt att visa att det går att kombinera militäryrket med familjeliv, även om det också ställer krav på organisationen att på ett bra sätt tillgodose de anställdas behov av att få ihop livspusslet – och att det inte bara gäller för kvinnorna.

– Vi vill ju vara närvarande föräldrar, kvinnor som män. Det var kanske inte riktigt det kravet som ställdes på männen för 25 år sedan, vilket gjorde att det kanske var mer accepterat att de var borta ibland och att någon annan tog hand om barnen, men i dag är det ju mer än en växeldragning mellan föräldrarna, menar hon.

Jenny Ström ombord på minröjningsfartyget HMS Vinga.
Jenny Ström ombord på minröjningsfartyget HMS Vinga.
Foto: Mattias Mattisson

Att Jenny Ström skulle arbeta vidare inom Försvarsmakten blev allt mer självklart under tiden som hon gjorde värnplikten.

– Jag trivdes så bra att jag valde att fortsätta – och jag har aldrig ångrat det valet, konstaterar hon.

Efter att hon tagit sin officersexamen från Marinens officershögskola i Karlskrona blev hon placerad i Stockholm. Under sina yrkesverksamma år har hon växlat mellan olika sjö- och landsbefattningar. Hon har bland annat seglat med minröjningsfartyg och varit fartygschef, men också haft befattningar i staber.

De senaste tre åren har hon arbetat på Högkvarteret med rekryteringsfrågor. Hon säger att det inte är några problem med tillflödet av värnpliktiga, utan att utmaningen ligger i att bland annat få den tekniska personalen att stanna kvar då det är många som rycker i dem.

– Det är många som har ungefär samma behov som vi av den kompetensen, framför allt vad gäller systemteknik. Där har vi en stor utmaning att tillsammans hitta en väg framåt där allas behov tillgodoses, säger Jenny Ström.

Jenny Ström pratar med Björn Fransson, sekond på HMS Vinga.
Jenny Ström pratar med Björn Fransson, sekond på HMS Vinga.
Foto: Mattias Mattisson

Man fortsätter också att jobba aktivt med att gå mot en mer jämlik och jämställd organisation genom att försöka locka fler unga kvinnor att ge det en chans.

– Totalt sett inom Försvarsmakten är vi elva procent kvinnor som bär uniform och det är ju ett historiskt arv från att det var först i början på 80-talet som vi kvinnor över huvud taget fick lov att göra värnplikten.

När Jenny Ström själv började göra karriär inom det militära hade hon kvinnliga klasskamrater och kollegor, men de var inte många.

– Och det är många gånger som jag har varit ensam kvinna ombord i besättningen. Det är svårt att svara på hur det har varit för jag vet ju inte något annat, men jag har aldrig upplevt det som ett problem. Sedan vet jag självklart att den bästa gruppen är den blandade gruppen och för mig är det en viktig fråga att jobba vidare med.

Inom Tredje Sjöstridsflottiljen är dock andelen kvinnor fler, närmare bestämt 20 procent.

– Vi har det väldigt bra förspänt eftersom vi får in många värnpliktiga kvinnor som är intresserade och vill komma till oss. Att det finns kvinnor ombord är inte heller något som man höjer på ögonen kring i dag.

Men hon tillägger att det var annorlunda förr och att det inneburit att hon som kvinna varit mer påpassad, på gott och ont.

– Gör man något bra blir det lätt uppmärksammat, men gör man något lite sämre blir det också väldigt uppmärksammat. Man kan inte riktigt gömma sig någonstans.

Jenny Ström menar att det är något som hon har vant sig vid och förhållit sig till under sitt yrkesliv, och att hon även kan ha nytta av det i sin nya roll som flottiljchef.

– I den position jag är i nu kan man absolut inte gömma sig, så det har kanske gjort mig mer förberedd eftersom jag är van vid att bli sedd, säger hon.

Foto: Mattias Mattisson
Profil

Jenny Ström

Ålder: 46 år.

Uppväxt: I Eslöv.

Bor: I Årsta i Stockholm.

Familj: Maken Magnus och sonen Erik, 11 år.

Yrke: Kommendör och chef för Tredje sjöstridsflottiljen.

Fritid: ”Vi tillbringar mycket tid i vårt fritidshus på Muskö och vi har också en båt. Annars tycker jag om att spela golf. Jag är väldigt idrottsintresserad. Det blir mycket fotboll och jag är en AIK:are.”

Äter helst: ”Skaldjur.”

Dricker helst: ”Till skaldjur dricker jag gärna champagne.”

Läser helst: ”Deckare och biografier.”

Lyssnar på: ”Jag tycker om att lyssna på musik men är verkligen en allätare.”

Aktuell: Som ny chef för Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona.

Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.