GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

I dag börjar rivningen av brandstationen

Rivningen av dem gamla brandstationen på Pottholmen, byggd 1959, drar nu igång på allvar.
En rivning, eller ska vi säga sortering, som kommer att ta fyra månader.
– Det är inte som för 40 år sedan, då hade den varit nere på några dagar, säger kommunens projektledare Daniel Strandberg apropå den gamla järnkulan...
Karlskrona • Publicerad 17 oktober 2018
Karlskrona brandstation på Pottholmen är snart ett minne blott.
Karlskrona brandstation på Pottholmen är snart ett minne blott.Foto: Mattias Mattisson

I dag kommer rivningsmaskinerna till den gamla brandstationen – nu väntar ett digert arbete framöver för rivningsfirman Areco Contractor med huvudkontor i Helsingborg som vann upphandlingen värd 3,8 miljoner kronor.

Om fyra månader har brandstationen, med det 30 meter höga slangtornet, jämnats med marken för att lämna plats för nya bostäder i den kommande stadsdelen som saktar växer fram på Pottholmen.

Men glöm den gamla järnkulan som slungades hejvilt förr i tiden när stora huskroppar skulle rivas – nu är det ordning och reda som gäller.

– Det är ingen klassisk kula längre utan allt sorteras, bit för bit, och plockas bort för hand. Till exempel har vi bilat bort allt kakel och klinkers i gymdelen för att det kan finnas skadliga ämnen, säger kommunens projektledare Daniel Strandberg.

Invändigt har man hållit på ett tag med att skala bort det mesta inför rivningen som idag drar igång på allvar när rivningsmaskinerna anländer under onsdagen.

– Det är en stor grävmaskin med en gripklo. Vi börjar med idrottshallen och går sedan norrut, berättar Strandberg.

... och hur river man ett 30 meter högt slangtorn?

– Det är lite speciellt, men de är duktiga och har en plan för att tippa ner den. All armering och betong klipper man ner uppifrån.

Om fyra månader är rivningsarbetet klart för hela brandstationen – då ska även all sanering vara klar.

30 meter mäter det gamla slangtornet som med åren blivit en dal av stadsbilden på Trossö.
30 meter mäter det gamla slangtornet som med åren blivit en dal av stadsbilden på Trossö.Foto: Mattias Mattisson
Thomas TörnqvistSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.