GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

IS-experten: ”De skapar gemenskap på Facebook”

Facebook, Twitter och andra sociala medier är plattformar där alla får säga sitt. Samtidigt ryms krafter som vill motverka demokratin. I kväll sätts demokratin under luppen under en samtalskväll i Karlskrona konsthall.
Blekinge • Publicerad 3 maj 2018
Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och Michael Krona, universitetslektor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö Universitet, kommer till Karlskrona konsthall under torsdagen.
Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och Michael Krona, universitetslektor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö Universitet, kommer till Karlskrona konsthall under torsdagen.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

De sociala medierna har förändrat hur vi tänker runt politik, allt färre tar chansen att diskutera med någon som inte håller med. I stället styrs vi in i allt mindre sociala cirklar, där de flesta har samma åsikt. Det säger Michael Krona, medieforskare vid Malmö universitet och expert på hur terrorsekten IS använder sig av sociala media.

I kväll kommer han tillsammans med statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till Karlskrona för att delta i den första av två samtalskvällar som arrangeras av Sydöstran och BLT i samarbete med Edgify och Paraply produktion.

Temat för kvällen är ”hur demokratin mår”. Michael Kronas utgångspunkt är att demokratin mår bra – men att den står inför tuffa utmaningar.

– I mitt arbete ser jag hur IS använder sig av demokratiska medel så som Facebook för att motarbeta demokratin. Det är nog få som inser hur duktiga de är på att skapa gemenskap och tillhörighet, säger han.

Liknande taktik användas även av andra politiska grupperingar. Michael Krona menar att det är viktigt att man som användare av sociala medier är medveten om att man riskerar att bli påverkad av andra användare.

Kvällens fullbokade samtalskväll ser han fram emot.

– Det är bra att man får chans att prata om de här stora och viktiga frågorna lokalt. Jag hoppas att det blir givande.

Stig-Björn Ljunggren håller med och säger att det är tydligt att demokratin står inför utmaningar.

– Vi har sett flera exempel på att många verkar föredrar att ha en tydlig ledare som pekar med hela handen. Jag skulle säga att demokratin fortfarande fungerar, de auktoritära ledare vi ser i dag är ju trots allt demokratiskt valda. Däremot är demokratin under förändring.

Han använder bland annat begreppet huvudkrympning, där man inte vill lyssna på meningsmotståndare och istället väljer grupperingar där alla har liknande åsikter.

Under kvällen hoppas han att kunna ge besökarna instrument för att analysera sin samtid och kanske öppna upp för nya tankebanor.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.