GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Jag hade inte velat möta oss i strid”

Marinstridsdagarna har dragit igång. Försvarspersonal träffas för att diskutera ämnet Gråzonen - ett tillstånd mellan krig och fred.
Blekinge • Publicerad 23 januari 2018 • Uppdaterad 24 januari 2018
Anders Olovsson, marintaktisk chef, Magnus Jönsson, chef för sjöstridsskolan och Jens Nykvist, marinchef, under Marinstridsdagarna i Karlskrona.
Anders Olovsson, marintaktisk chef, Magnus Jönsson, chef för sjöstridsskolan och Jens Nykvist, marinchef, under Marinstridsdagarna i Karlskrona.
Foto: Mattias Mattisson

Utanför konserthuset står beväpnade skyddsvakter och militärpolis. En schäfer håller uppsikt över alla som passerar in. Under fyra dagar hålls Marinstridsdagarna i Karlskrona då över 1 000 personer från Försvarsmakten, Totalförsvarets forskningsinstitut, Försvarets materielverk och flera andra myndigheter finns på plats.

– Här får vi en chans att träffas och utbyta tankar och idéer mellan alla verksamhetsområden, det är inte så ofta alla är samlade på det här sättet, säger Jens Nykvist, marinchef.

Årets upplaga av Sjöstridsdagarna är nummer tio i ordningen och den här gången är temat ”Gråzonen”.

Med "Gråzonen” avser marinen tillståndet mellan krig och fred, där det till exempel kan finnas en förhöjd risk för konflikt i närheten av landet.

– Gråzon, kris för landet och totalförsvar är en het fråga i många avseenden i år. Vi lever med det även i marinen. Totalförsvarsutveckling är viktig. Därför är polisen med i dag och här finns även kustbevakningen, som vi ett allt intensivare samarbete med, säger Anders Olovsson, marintaktisk chef.

2018 har börjat med en något uppskruvad stämning vad det gäller säkerhetsläget i landet. Länsstyrelsen har tillförts pengar för att öka den civila beredskapen och år 2020 ska en stor totalförsvarsövning genomföras.

Anders Olovsson menar att det inte finns någon anledning att känna rädsla för en väpnad konflikt i Sverige.

– Jag skulle inte rekommendera någon att vara rädd. Om någon ändå är rädd så blir min rekommendation att man besöker MSB:s hemsida och följer deras anvisningar för att vara förberedd på en kris, till exempel ett längre strömavbrott. Detta gäller alltså inte i krigssituationer.

Han menar att marinens förmåga att agera utifrån tillgängliga resurser är god, liksom förmågan att växla mellan övning och skarp situation. Om en konflikt skulle inträffa i Sveriges närhet ska marinen vara en avskräckande faktor för vidare aggressioner, så kallad tröskeleffekt.

– Vi bedriver operativ verksamhet hela tiden. Skulle det bli värre är vår beredskap hög. Jag känner stort självförtroende med att vi är duktiga på att slåss med det vi har. Jag skulle inte vilja möta oss i strid, det kommer göra ont. Det låter högtravande, men så är det, säger Anders Olovsson.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.